Forum www.smakosz.fora.pl  Strona Główna www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Advocatowe ciasto na zimno

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna -> Ciasta
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kruszynka
Administrator
Administrator



Dołączył: 15 Paź 2009
Posty: 299
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 23:15, 23 Sty 2010    Temat postu: Advocatowe ciasto na zimno

Advocatowe ciasto na zimno

Składniki na spód:
3 jajka,90g cukru,
70g mąki,
20g kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3 łyżki wody.

Do ozdobienia ciasta:
wafelki rurki z jednej strony oblane czekoladą (można je kupić w Biedronce jak i również w Lidlu).

Jajka mieszamy z wodą dodać cukier- miksujemy około 3 min. na wysokich obrotach,
na koniec dodać mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia.
Ciasto wylać do tortownicy ( 26cm) i piec 20 min w 200`C.
Po ostygnięciu ciasta układamy na nim wafelki dookoła
(na przemian raz z czekoladą na górze i na dole) przy samym brzegu formy.

Składniki na górę ciasta:
12 płatków żelatyny (ja użyłam w zamian 7 łyżeczek żelatyny w proszku),
100g miękkiego masła,
100g cukru pudru,
500ml ajerkoniaku,
500ml śmietany 30%.

Tu należy się trochę pospieszyć, robiąc parę rzeczy naraz.
5 łyżeczek czubatych żelatyny rozpuściłam w ciepłej wodzie
(jeśli używamy żelatynę w płatkach: 9 sztuk moczyć w małej ilości zimnej wody, a potem rozpuścić w małej ilości ciepłej wody).
Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę do tego dolewać powoli (tak aby się nie zważyła) 350ml ajerkoniaku oraz rozpuszczoną żelatynę.
Ubijamy bardzo szybko śmietanę, do niej wlewamy masę z ajerkoniakiem.
Wszystko wymieszać i wylać na przygotowany wcześniej spód ciasta w formie. Ciasto odstawiamy na 3 godziny.
Rozpuścić 2 łyżeczki żelatyny (lub 3 płatki) i wymieszać ją z pozostałymi 150ml ajerkoniaku, wylać na górę ciasta i pozostawić w lodówce na 2 godziny.
Można dodatkowo ozdobić np. czekoladą albo bitą śmietaną.

Ciasto robiłam dzień wcześniej i całą noc przeleżało w lodówce aby wszystko dobrze stężało.




Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna -> Ciasta
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin