Kruszynka
Administrator
Dołączył: 15 Paź 2009
Posty: 299
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 1:29, 21 Lis 2009 Temat postu: Ciasto cytrynowe pyszne |
|
|
Ciasto cytrynowe pyszne
Składniki
* Biszkopt:
* 5 jaj kurzych
* 5 łyżek cukru
* 5 łyżek mąki pszennej tortowej
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* Masa:
* 3 budynie śmietankowe
* 3 szklanki wody
* sok z 4 cytryn
* 1 szklanka cukru
* 1 kostka masła extra
* 3 żółtka
* 2 małe kubeczki śmietanki kremowej 30%
* 1 cukier waniliowy
* 1 łyżka cukru pudru
* 2 paczki herbatników prostokątnych
* czekolada gorzka
* Lukier:
* 1 szklanka cukru pudru
* kilka kropel soku z cytryny
* woda
* 1 łyżeczka mąki tortowej
Sposób przygotowania
1. Biszkopt:
2. oddzielić żółtka od białek (jajka nie mogą być zimne).
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno,dodawać powoli cukier i ubijać,
dodawać po jednym żółtku,ubijać.
3. proszek do pieczenia rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka lub wody i dodać do jajek,
dodać mąkę i delikatnie ale dokładnie wymieszać.
4. piec na prostokątnej blaszce w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok.20 minut.
5. wystudzić,ściąć cieniutką warstwę z góry i nasączyć wodą z cytryną i cukrem.
6. masa:
7. zmiksować 1 szkl wody,budynie i żółtka,dodać sok z cytryn i jeszcze chwilkę miksować.
8. zagotować 2 szkl wody z cukrem,wlać budyń i zagotować.
Wystudzić i utrzeć z masłem na puszystą masę.Wyłożyć na biszkopt.
9. ubić śmietankę,cukier waniliowy,cukier puder na sztywno.
Ubitą śmietanę wyłożyć na masę budyniową i wyrównać.
Wyłożyć herbatniki na śmietanę i polać lukrem.
10. całość posypać startą , gorzką czekoladą.
11. lukier:
12. cukier puder,mąkę wymieszać.Dodać sok z cytryny i wodę.
Wody dodać tyle żeby lukier nie był za rzadki.
13. utrzeć mocno aż lukier będzie miał kolor biały(nie przezroczysty)
Post został pochwalony 0 razy
|
|