Forum www.smakosz.fora.pl  Strona Główna www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Ciasto czekoladowe

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna -> Ciasta
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kruszynka
Administrator
Administrator



Dołączył: 15 Paź 2009
Posty: 299
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 22:07, 10 Sty 2010    Temat postu: Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe



Składniki

* CIASTO
* 80 g mąki
* 80 g cukru pudru
* 20 g kakao
* 100 g masła
* 4 jajka
* 1 łyżka mąki do posypania

* MASA CZEKOLADOWA
* 100 g twardej czekolady
* 600 ml gęstej śmietany
* 50 g cukru

* POLEWA CZEKOLADOWA
* 150 g czekolady
* 75 g masła
* 30 g dżemu morelowego

Sposób przygotowania

1. 1
Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru, białka ubić na sztywną pianę z resztą cukru.
Dodać do utartych żółtek i delikatnie
2.
wymieszać z roztopionym masłem. Dodawać stopniowo mąki i kakao i wymieszać.
Blachę pokryć pergaminem posmarowanym masłem i wlać ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200° przez ok. 40 min.
Kiedy ciasto będzie gotowe, posypać jego górę mąką, wyjąć z blachy, usunąć papier i poczekać aż wystygnie.
Zimne ciasto przekroić poziomo na 2 części.
3. 2
Przygotować masę: zagotować i ostudzić gęstą śmietanę a następnie ubić ją z cukrem.
Czekoladę rozpuścić na małym ogniu.
Niewielką ilość ubitej śmietany wymieszać z ciepłą czekoladą.
Dodać pozostałą śmietanę i delikatnie wymieszać.
4. 3
Przygotować polewę: czekoladę skropić w naczyniu niewielką ilością wody, dodać masło i rozgrzać na parze.
Jedną warstwę ciasta pokryć dżemem i szybko oblać polewą.
Kiedy polewa wystygnie, pociąć tę warstwę na kwadraty 5 cm X 5 cm.
Na drugiej części rozsmarować masę czekoladową i poukładać na niej kwadraty.
Ciasto włożyć do lodówki i bardzo dobrze ochłodzić.
Przed podaniem kroić nożem moczonym w gorącej wodzie wzdłuż kwadratów.




Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna -> Ciasta
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin