Kruszynka
Administrator
Dołączył: 15 Paź 2009
Posty: 299
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 22:07, 10 Sty 2010 Temat postu: Ciasto czekoladowe |
|
|
Ciasto czekoladowe
Składniki
* CIASTO
* 80 g mąki
* 80 g cukru pudru
* 20 g kakao
* 100 g masła
* 4 jajka
* 1 łyżka mąki do posypania
* MASA CZEKOLADOWA
* 100 g twardej czekolady
* 600 ml gęstej śmietany
* 50 g cukru
* POLEWA CZEKOLADOWA
* 150 g czekolady
* 75 g masła
* 30 g dżemu morelowego
Sposób przygotowania
1. 1
Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru, białka ubić na sztywną pianę z resztą cukru.
Dodać do utartych żółtek i delikatnie
2.
wymieszać z roztopionym masłem. Dodawać stopniowo mąki i kakao i wymieszać.
Blachę pokryć pergaminem posmarowanym masłem i wlać ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200° przez ok. 40 min.
Kiedy ciasto będzie gotowe, posypać jego górę mąką, wyjąć z blachy, usunąć papier i poczekać aż wystygnie.
Zimne ciasto przekroić poziomo na 2 części.
3. 2
Przygotować masę: zagotować i ostudzić gęstą śmietanę a następnie ubić ją z cukrem.
Czekoladę rozpuścić na małym ogniu.
Niewielką ilość ubitej śmietany wymieszać z ciepłą czekoladą.
Dodać pozostałą śmietanę i delikatnie wymieszać.
4. 3
Przygotować polewę: czekoladę skropić w naczyniu niewielką ilością wody, dodać masło i rozgrzać na parze.
Jedną warstwę ciasta pokryć dżemem i szybko oblać polewą.
Kiedy polewa wystygnie, pociąć tę warstwę na kwadraty 5 cm X 5 cm.
Na drugiej części rozsmarować masę czekoladową i poukładać na niej kwadraty.
Ciasto włożyć do lodówki i bardzo dobrze ochłodzić.
Przed podaniem kroić nożem moczonym w gorącej wodzie wzdłuż kwadratów.
Post został pochwalony 0 razy
|
|