kokosek
Bywalec
Dołączył: 15 Paź 2009
Posty: 69
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 12:13, 05 Lis 2009 Temat postu: Ciasto czekoladowo-bezowe |
|
|
Ciasto czekoladowo-bezowe
Składniki:
* Bezy orzechowe
* 1 szklanka mielonych orzechów laskowych
* 2 łyżki mąki kukurydzianej
* 2 1/2 szklanki cukru pudru
* 6 białek
* Krem czekoladowy
* 225 g masła
* 1 szklanka roztopionej ciemnej czekolady
* 3 łyżki cukru pudru
* 2 szklanki śmietany
* 2 łyżki brandy
* 1 szklanka mielonych orzechów laskowych
* Polewa czekoladowa
* 1 szklanka gorzkiej czekolady
* 2 łyżeczki oleju roślinnego
* bita śmietana do dekoracji
* truskawki do dekoracji
Sposób przygotowania:
* 1. Aby zrobić bezę, zmieszać mielone orzechy, mąkę kukurydzianą i 3/4 szklanki cukru.
* Ubić białka na sztywną pianę; dodawać pozostałą część cukru małymi porcjami, ubijając.
* Dodać mieszankę orzechową.
* 2. Przygotować trzy 20-centymetrowe kwadraty z papieru do pieczenia i położyć na blachach.
* Włożyć mieszaninę beżową do strzykawy cukierniczej.
* Założyć małą końcówkę i wycisnąć obrys kwadratów.
* Wypełnić kwadraty wyciskanymi liniami mikstury.
* Piec 40-50 minut lub do uzyskania kruchej i suchej bezy.
* 3. Wykonać krem.
* Utrzeć masło, dodać czekoladę, cukier puder i śmietanę.
* Ucierać na jednolitą masę.
* Dodać brandy i orzechy.
* 4. Aby przygotować polewę, włożyć czekoladę i olej na górne piętro podwójnego rondla i podgrzewać nad gotującą się wodą, mieszając, aż czekolada się stopi i mieszanka stanie się jednolita.
* Zdjąć górną część rondla i odstawić do wystudzenia.
* 5. Położyć warstwę bezy na ozdobnym talerzu i posmarować połową kremu.
* Przykryć kolejną warstwą bezy i pozostałą częścią kremu.
* Pociąć pozostałą bezę na kwadraty i ułożyć na wierzchu ciasta.
* Polać polewą, udekorować śmietaną i truskawkami.
Uwagi:
Piec w temperaturze 120°C
Porcji 10
Przygotowanie 35 min Pieczenie 50 min
Kalorie 868 Tłuszcz 27,8 g
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez kokosek dnia Czw 12:58, 05 Lis 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|