Forum www.smakosz.fora.pl  Strona Główna www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Ciasto czekoladowo- orzechowe

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna -> Ciasta
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kruszynka
Administrator
Administrator



Dołączył: 15 Paź 2009
Posty: 299
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 18:09, 18 Lut 2010    Temat postu: Ciasto czekoladowo- orzechowe

Ciasto czekoladowo- orzechowe

Składniki:

Ciasto I

7 jajek,
0,5 szklanki cukru,
2 łyżki kakao
5 łyżek mąki pszennej,
2 płaskie łyżki proszku do pieczenia.

Ciasto II

20 dag orzechów włoskich,
5 białek,
3 łyżki cukru,
2 łyżki miodu
łyżka mąki ziemniaczanej,
łyżka mąki pszennej.

Krem

2 szklanki mleka,
kawałek laski wanilii,
5 żółtek,
0,5 szklanki cukru,
kostka masła,
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej.

Do dekoracji:

tabliczka czekolady deserowej,
2 łyżki mleka,
wiórki kokosowe do posypania.
Tłuszcz i bułka tarta do przygotowania formy.


Jak przyrządzić?

Przygotować pierwsze ciasto.
Białka ubić na sztywno.
Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę.
Dodać do piany z białek.
Dosypać kakao, mąkę i proszek do pieczenia.
Wszystkie składniki lekko wymieszać.
Przełożyć do formy uprzednio posmarowanej tłuszczem i wyspanej bułką tartą.
Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 35 minut.
Ostudzić i przekroić wzdłuż na dwie części.

Przygotować drugie ciasto.
Orzechy zgnieść za pomocą wałka.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
Dodać orzechy, miód, obie mąki.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą.
Piec w temperaturze 180 stopni około 35 minut.

Przygotować krem.

Odlać 0,5 szklanki mleka, resztę zagotować z kawałkiem laski wanilii.
Żółtka utrzeć z cukrem.
Dodać 0,5 szklanki zimnego mleka, mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
Z gotującego mleka usunąć wanilię.
Wlać masę jajeczną i gotować do uzyskania konsystencji budyniu (cały czas mieszając).
Ostudzić i zmiksować z masłem.
W formie ułożyć ciemny placek, posmarować połową kremu, następnie placek orzechowy posmarować pozostałą częścią kremu i na to placek ciemny.

Czekoladę rozpuścić z dwiema łyżkami mleka.

Posmarować wierzch ciasta i posypać wiórkami kokosowymi.




Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Peczka
Poczatkujacy
Poczatkujacy



Dołączył: 10 Wrz 2013
Posty: 3
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 12:37, 25 Wrz 2013    Temat postu:

Ajajajaja, ale pyszności Wesoly
Muszę się za to zabrać, aczkolwiek nie wiem czy mi wyjście aż tak piękny Wesoly


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna -> Ciasta
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin