Forum www.smakosz.fora.pl  Strona Główna www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Ciasto diabelskie

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna -> Ciasta
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kokosek
Bywalec
Bywalec



Dołączył: 15 Paź 2009
Posty: 69
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 12:16, 05 Lis 2009    Temat postu: Ciasto diabelskie

Ciasto diabelskie

Składniki:

* 3/4 szklanki kakao
* 1 1/2 szklanki wrzącej wody
* 340 g miękkiego masła
* 1 łyżeczka esencji waniliowej
* 2 szklanki cukru pudru
* 4 jajka
* 2 szklanki mąki
* 3 łyżki mąki kukurydzianej
* 1 łyżeczka sody
* 1 łyżeczka soli
* 1/2 szklanki ubitej tłustej śmietany

Krem czekoladowy

* 225 g miękkiego masła
* 1 całe jajko
* 2 żółtka
* 1 szklanka przesianego cukru pudru
* 1 szklanka roztopionej i przestudzonej gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

* 1. Połączyć kakao i wodę w miseczce, dobrze wymieszać.
* Odstawić do wystygnięcia.
* Włożyć masło i esencję waniliową do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy.
* Stopniowo dodawać cukier, ciągle ucierając, aż masa będzie gładka.
* Dodawać po jednym jajku, dokładnie mieszając.
* 2. Przesiać mąkę i mąkę kukurydzianą do miski, dodać sodę i sól.
* Dodawać na przemian mieszankę mączną i kakaową do mieszanki jajecznej, ucierając.
* 3. Podzielić ciasto na trzy części.
* Umieścić je na natłuszczonych i wyłożonych papierem do pieczenia okrągłych blachach o średnicy 22 cm.
* Piec 20-25 minut (sprawdzić patyczkiem).
* Zostawić ciasta w blachach na 5 minut, a potem przełożyć na druciany stojak do ostygnięcia.
* 4. Przygotować krem, wkładając do miski masło i ucierając je na puszystą masę.
* Wmieszać jajko, żółtka i cukier puder.
* Dodać czekoladę i ucierać do uzyskania gęstej, kremowej masy.
* Połączyć ciasta, przekładając je bitą śmietaną.
* Wierzch i brzegi pokryć kremem.



Uwagi:

Piec w temperaturze 180°C
Porcji 12
Przygotowanie 28 min Pieczenie 35 min
Kalorie 721 Tłuszcz 31,2 g



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna -> Ciasta
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin