kokosek
Bywalec
Dołączył: 15 Paź 2009
Posty: 69
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 12:16, 05 Lis 2009 Temat postu: Ciasto diabelskie |
|
|
Ciasto diabelskie
Składniki:
* 3/4 szklanki kakao
* 1 1/2 szklanki wrzącej wody
* 340 g miękkiego masła
* 1 łyżeczka esencji waniliowej
* 2 szklanki cukru pudru
* 4 jajka
* 2 szklanki mąki
* 3 łyżki mąki kukurydzianej
* 1 łyżeczka sody
* 1 łyżeczka soli
* 1/2 szklanki ubitej tłustej śmietany
Krem czekoladowy
* 225 g miękkiego masła
* 1 całe jajko
* 2 żółtka
* 1 szklanka przesianego cukru pudru
* 1 szklanka roztopionej i przestudzonej gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
* 1. Połączyć kakao i wodę w miseczce, dobrze wymieszać.
* Odstawić do wystygnięcia.
* Włożyć masło i esencję waniliową do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy.
* Stopniowo dodawać cukier, ciągle ucierając, aż masa będzie gładka.
* Dodawać po jednym jajku, dokładnie mieszając.
* 2. Przesiać mąkę i mąkę kukurydzianą do miski, dodać sodę i sól.
* Dodawać na przemian mieszankę mączną i kakaową do mieszanki jajecznej, ucierając.
* 3. Podzielić ciasto na trzy części.
* Umieścić je na natłuszczonych i wyłożonych papierem do pieczenia okrągłych blachach o średnicy 22 cm.
* Piec 20-25 minut (sprawdzić patyczkiem).
* Zostawić ciasta w blachach na 5 minut, a potem przełożyć na druciany stojak do ostygnięcia.
* 4. Przygotować krem, wkładając do miski masło i ucierając je na puszystą masę.
* Wmieszać jajko, żółtka i cukier puder.
* Dodać czekoladę i ucierać do uzyskania gęstej, kremowej masy.
* Połączyć ciasta, przekładając je bitą śmietaną.
* Wierzch i brzegi pokryć kremem.
Uwagi:
Piec w temperaturze 180°C
Porcji 12
Przygotowanie 28 min Pieczenie 35 min
Kalorie 721 Tłuszcz 31,2 g
Post został pochwalony 0 razy
|
|