Kruszynka
Administrator
![Administrator Administrator](http://ggmania.eu/forum/templates/StylesBB/images/ranks/administator.png)
Dołączył: 15 Paź 2009
Posty: 299
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 22:51, 10 Sty 2010 Temat postu: Ciasto francuskie z masą marcepanową |
|
|
Ciasto francuskie z masą marcepanową
Składniki
* 120 g ciasta francuskiego (2 placki)
* 50 g cukru, 1 łyżeczka cynamonu
* 50 g masła
* szczypta soli
* 120 g mąki
* 50 g masy marcepanowej
* 3 jajka
* cukier puder
Sposób przygotowania
1. 1
Ciasto francuskie rozwałkować na na cukrze cynamonowym,
aby uzyskało podwójną długość i ułożyć na blasze stroną z cukrem cynamonowym do dołu.
2. 2
1/8 I wody wymieszanej z masłem i solą zagotować.
Dodać mąkę, mieszać tak długo, aż powstanie gładka masa, po czym zdjąć z ognia.
3. 3
Do masy dodać marcepan, dokładnie wyrobić i stopniowo dodawać do niej jajka, a następnie odstawić do schłodzenia.
Na warstwę ciasta francuskiego nałożyć warstwę masy marcepanowego.
Można ją nałożyć za pomocą rękawa cukierniczego.
4. 4
Ciasto z wierzchu oprószyć cukrem pudrem i piec w rozgrzanym piekarniku.
W trakcie pieczenia nie należy otwierać piekarnika.
5. 5
Upieczone ciasto ponownie lekko oprószyć cukrem pudrem i natychmiast podawać.
Post został pochwalony 0 razy
|
|