Forum www.smakosz.fora.pl  Strona Główna www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Ciasto jogurtowe w polewie z białej czekolady

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna -> Ciasta
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kokosek
Bywalec
Bywalec



Dołączył: 15 Paź 2009
Posty: 69
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 13:03, 05 Lis 2009    Temat postu: Ciasto jogurtowe w polewie z białej czekolady

Ciasto jogurtowe w polewie z białej czekolady

Składniki:

* 1 szklanka białej czekolady połamanej na kawałki
* 1 1/2 szklanki mąki
* 1 szklanka cukru pudru
* 2 roztrzepane jajka
* 1 szklanka jogurtu naturalnego
* 3 łyżki stopionego masła

Krem z białej czekolady

* 1/2 szklanki białej czekolady
* 1 łyżka tłustej śmietany

Sposób przygotowania:

* 1. Włożyć czekoladę do naczynia żaroodpornego ustawionego
nad rondlem z gotującą się wodą.
* Podgrzewać i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
* Zdjąć naczynie z rondla i lekko ostudzić.
* 2. Włożyć mąkę, cukier, jajka, jogurt i masło do miski i ucierać 5 minut lub do uzyskania gładkiej masy.
* Dodać stopioną czekoladę i dokładnie wymieszać.
* 3. Wylać powstałe ciasto do natłuszczonej tortownicy o średnicy 22 cm (z otworem w środku).
* Piec 50 minut (sprawdzić patyczkiem).
* Zostawić ciasto w blasze 5 minut, a potem przełożyć na druciany stojak do wystygnięcia.
* 4. Aby przygotować krem, włożyć czekoladę i śmietanę do naczynia żaroodpornego ustawionego nad rondlem
z gotującą się wodą i podgrzewać, mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji.
* Rozprowadzić krem na wierzchu i po bokach ciasta.


Uwagi:

WYSTARCZA NA JEDNO OKRĄGŁE CIASTO O ŚREDNICY 22 CM
Piec w temperaturze 180°C
Porcji 6-8
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 50 min
Kalorie 599
Tłuszcz 13,7 g




Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna -> Ciasta
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin