kokosek
Bywalec
Dołączył: 15 Paź 2009
Posty: 69
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 13:03, 05 Lis 2009 Temat postu: Ciasto jogurtowe w polewie z białej czekolady |
|
|
Ciasto jogurtowe w polewie z białej czekolady
Składniki:
* 1 szklanka białej czekolady połamanej na kawałki
* 1 1/2 szklanki mąki
* 1 szklanka cukru pudru
* 2 roztrzepane jajka
* 1 szklanka jogurtu naturalnego
* 3 łyżki stopionego masła
Krem z białej czekolady
* 1/2 szklanki białej czekolady
* 1 łyżka tłustej śmietany
Sposób przygotowania:
* 1. Włożyć czekoladę do naczynia żaroodpornego ustawionego
nad rondlem z gotującą się wodą.
* Podgrzewać i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
* Zdjąć naczynie z rondla i lekko ostudzić.
* 2. Włożyć mąkę, cukier, jajka, jogurt i masło do miski i ucierać 5 minut lub do uzyskania gładkiej masy.
* Dodać stopioną czekoladę i dokładnie wymieszać.
* 3. Wylać powstałe ciasto do natłuszczonej tortownicy o średnicy 22 cm (z otworem w środku).
* Piec 50 minut (sprawdzić patyczkiem).
* Zostawić ciasto w blasze 5 minut, a potem przełożyć na druciany stojak do wystygnięcia.
* 4. Aby przygotować krem, włożyć czekoladę i śmietanę do naczynia żaroodpornego ustawionego nad rondlem
z gotującą się wodą i podgrzewać, mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji.
* Rozprowadzić krem na wierzchu i po bokach ciasta.
Uwagi:
WYSTARCZA NA JEDNO OKRĄGŁE CIASTO O ŚREDNICY 22 CM
Piec w temperaturze 180°C
Porcji 6-8
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 50 min
Kalorie 599
Tłuszcz 13,7 g
Post został pochwalony 0 razy
|
|