Forum www.smakosz.fora.pl  Strona Główna www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Ciasto truskawkowe

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna -> Ciasta
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kokosek
Bywalec
Bywalec



Dołączył: 15 Paź 2009
Posty: 69
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 13:15, 05 Lis 2009    Temat postu: Ciasto truskawkowe

Ciasto truskawkowe

Składniki:

Ciasto :

* 1 szklanka mąki
* 2 łyżki cukru pudru
* 75 g margaryny
* 1 żółtko 1 łyżka lodowatej wody

Masa :

* 1 szklanka mleka
* 3 żółtka
* 3 łyżki cukru
* 1 1/2 łyżki mąki
* 1 łyżeczka esencji waniliowej
* 1 1/2 szklanki truskawek podgrzany dżem truskawkowy

Sposób przygotowania:

* 1. Ciasto: Do miski lub robota kuchennego włożyć mąkę, cukier puder i margarynę.
* Mieszać, aż mieszanina zacznie przypominać grube okruchy chleba.
* 2. Dodać żółtko i wodę. Mieszać, aż wokół mieszadła uformuje się kula.
* Wyjąć na stolnicę i szybko wyrobić.
* Owinąć w folię plastikową i włożyć na 30 minut do lodówki.
* 3. Rozwałkować ciasto i wyłożyć do karbowanej tortownicy o średnicy 22 cm
(można też ręcznie wyciskając ułożyć ciasto na tortownicy).
* Nakłuć podstawę ciasta widelcem.
* Piec 15 minut w nagrzanym piekarniku albo do zrumienienia.
* Ostudzić.

Masa: Zagrzać mleko.

* Wymieszać osobno żółtka, cukier i mąkę.
* Stopniowo wlewać gorące mleko do mikstury jajecznej, dokładnie mieszając.
* Przenieść do rondla i podgrzewać na małym ogniu do wrzenia i zgęstnienia.
* Otrzymany w ten sposób sos nazywa się custard.
* Dodać wanilię.
* Przykryć plastikową folią, aby nie tworzył się kożuch, i odstawić do wystygnięcia.
* Rozprowadzić sos custard na upieczonym cieście.
* Udekorować truskawkami i posmarować podgrzanym dżemem.



Uwagi:

Piec w temperaturze 180°c
Porcji 6-8
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 15 min
10 min na zrobienie masy
Kalorie 318
Tłuszcz 8,5 g
Własny cukier puder można otrzymać, rozdrabniając odpowiednio długo zwykły cukier kryształ w mikserze.



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna -> Ciasta
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin