Forum www.smakosz.fora.pl  Strona Główna www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Ciasto wiśniowe "Czarny las"

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna -> Ciasta
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kokosek
Bywalec
Bywalec



Dołączył: 15 Paź 2009
Posty: 69
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 13:21, 05 Lis 2009    Temat postu: Ciasto wiśniowe "Czarny las"

Ciasto wiśniowe "Czarny las"

Składniki:

* 4 jajka
* 3/4 szklanki cukru pudru
* 1 szklanka mąki
* 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 łyżki kakao
* 1 łyżka masła stopionego w 3 łyżkach gorącej wody
* 3 łyżki soku wiśniowego
* 1 łyżka likieru wiśniowego

Masa

* 2 szklanki wiśni ze słoika
* 1 łyżka cukru pudru
* 2 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
* 1 łyżka likieru wiśniowego
* 2 1/4 szklanki tłustej śmietany
* 1 szklanka wiórków czekolady do dekoracji

Sposób przygotowania:

* 1. Natłuścić 3 tortownice o średnicy 20 cm, wyścielić dna papierem do pieczenia przyciętym na wymiar.
* 2. Utrzeć jajka i cukier mikserem do uzyskania bardzo gęstej, białej masy.
* 3. Przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i kakao.
* Dodawać powoli do masy jajecznej, mieszając metalową łyżką.
* Szybko wmieszać stopione masło i wodę.
* 4. Wlać równe części ciasta do przygotowanych foremek i piec 20-25 minut w nagrzanym piekarniku (sprawdzać patyczkiem).
* Ciasto powinno być sprężyste, a brzeg odchodzić od formy.
* Zostawić na 2 minuty w foremkach, a potem przełożyć na druciany stojak.
* Zdjąć papier.
* 5. Zmieszać 2 łyżki soku wiśniowego z łyżką likieru wiśniowego i popryskać ciasto, kiedy wystygnie.

Masa:

* Osaczyć i wydrylować wiśnie.
* Zostawić kilka sztuk do dekoracji.
* Wlać 2/3 szklanki soku do rondla, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia.
* Mieszając, dodać mąkę kukurydzianą.
* Mieszać, aż zgęstnieje. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
* Podczas studzenia mieszać, aby nie powstał kożuch.
* Ubić śmietanę na sztywno; zostawić 1/3 do reszty delikatnie wmieszać zimny sok wiśniowy, wiśnie i likier.
* Położyć jeden krążek ciasta na płaskim talerzu ozdobnym.
* Posmarować masą wiśniową na grubość 1,5 cm, położyć drugie ciasto itd.
* Posmarować wierzch i boki ciasta pozostawioną częścią bitej śmietany.
* Boki i wierze ciasta udekorować grubymi wiórami z czekolady.
* Górę ciasta ozdobić odłożonymi wcześniej wiśniami.


Uwagi:

Piec w temperaturze 190°c
Porcji 8-10
Przygotowanie 35 min
Pieczenie 25 min + przygotowanie masy
Kalorie 394
Tłuszcz 8,7 g




Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna -> Ciasta
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin