Kruszynka
Administrator
Dołączył: 15 Paź 2009
Posty: 299
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 22:04, 19 Paź 2009 Temat postu: KREMÓWKI PAPIESKIE |
|
|
KREMÓWKI PAPIESKIE
Potrzebne składniki:
40 dag mąki
1 kostka masła
15 dag cukru
15 żółtek
1 jajko
cukier waniliowy
1 l mleka
Opis przygotowania:
Na kremówki najlepsze jest ciasto francuskie, które wykonujemy z następujących składników:
30 dag mąki,
30 dag masła,
1 całego jajka,
1 łyżki octu i 2 łyżek wody.
Z powyższych produktów zarobić ciasto, jak na pierogi.
Po wyrobieniu odstawić je pod przykryciem na 1 godzinę.
Następnie ciasto rozwałkować z lekko rozsmarowanym masłem, podsypując niewielką ilością mąki.
Ciasto złożyć w kwadraty i ponownie je rozwałkować, do całkowitego wyrobienia, potem ciasto podzielić na dwie polowy i upiec w temperaturze 180 stopni.
Masę do ciasta wykonujemy z
15 żółtek,
15 dag cukru,
1 l mleka,
1 kostki masła,
1 szklanki mąki
0,5 torebki cukru waniliowego.
Żółtka do masy utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać szklankę mleka i dobrze wymieszać. Dodać szklankę mąki nadal mieszając całość. Pozostałe mleko zagotować, a następnie wlać do niego wymieszane żółtka z mąką. Masę mieszając gotować przez 3 minuty na wolnym ogniu. Po ugotowaniu ostudzić, dodać lekko rozgrzane masło i utrzeć z nim całą masę. Gotową masę nakładać na jedną z połówek wcześniej upieczonego ciasta francuskiego, którego drugą połową nakrywamy masę. Kremówki posypać cukrem pudrem i podawać lekko zmrożone.
Post został pochwalony 0 razy
|
|