Kruszynka
Administrator
Dołączył: 15 Paź 2009
Posty: 299
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 22:25, 27 Lis 2009 Temat postu: Królewiec |
|
|
Królewiec
Ciasto kruche
30 dag mąki
8 dag cukru
2 łyżki miodu sztucznego
1 jajko
1 łyżeczka sody
15 dag margaryny
Biszkopt
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa
½ litra mleka
8 dag cukru
1 op. budyniu waniliowego
1 margaryna
cukier waniliowy
Czas pieczenia:
kruche 15-20 minut,
biszkopt 25-30 minut
ciasto kruche:
Wszystkie składniki połączyć, wyrobić ciasto, podzielić na dwie części i oddzielnie upiec.
Biszkopt:
Oddzielić żółtka od białek. Ubić białka na sztywną pianę,
pod koniec ubijania dodawać cukier i po jednym żółtku,
wymieszać z mąką i proszkiem. Upiec na złoty kolor.
Budyń:
Mleko zagotować z cukrem i margaryną, dodać rozrobiony budyń i ugotować.
Składanie:
ciasto kruche – ½ gorącej masy budyniowej – biszkopt – ½ gorącej masy budyniowej – ciasto kruche – polewa
Post został pochwalony 0 razy
|
|