Kruszynka
Administrator
Dołączył: 15 Paź 2009
Posty: 299
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 19:07, 19 Paź 2009 Temat postu: LAMBADA |
|
|
LAMBADA
biszkopt;
-4 jajka
-niecała szklanka cukru
-1 łyżka octu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 szklanka mąki
-1 łyżka oleju
Żółtko roztrzepać z octem,ubić pianę z białek z cukrem na sztywno,dodać żółtka,
mąkę z proszkiem,olej i delikatnie wymieszać .
Piec 30 min w temp.180 st.
krem;
-850 ml.soku pomarańczowego z kartonu
-2 budynie waniliowe bez cukru
-niecała szklanka cukru
Z soku odlać pół szklanki (ja dałam sok aroniowy ,a że on jest mniej słodki dodałam trochę więcej cukru)
wsypać budynie i wymieszać.Resztę zagotować z cukrem ,dodać sok z budyniem, zagotować.
Gorącą masę kremową od razu wylać na zimny biszkopt, wyrównać.
piana;
-1 czubata łyżka żelatyny
-4 łyżki zimnej wody
-1 literatka (nie za duża)mleka
-500ml. śmietany 30 %
3 łyżki cukru pudru
Żelatynę namoczyć z 4 łyżkami zimnej wody.
Mleko zagotować,odstawić,wymieszać z z żelatyną .
Schłodzoną śmietanę Ubić na sztywno,dodać cukier puder.'
Pod koniec ubijania wlać zimne mleko.Wyłożyć na masę budyniową .
SMACZNEGO !
Post został pochwalony 0 razy
|
|