Forum www.smakosz.fora.pl  Strona Główna www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Luksusowe tiramisu

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna -> Ciasta
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kokosek
Bywalec
Bywalec



Dołączył: 15 Paź 2009
Posty: 69
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 13:29, 05 Lis 2009    Temat postu: Luksusowe tiramisu

Luksusowe tiramisu

Składniki:

* 12 paluszków biszkoptowych
* 2/3 szklanki mocnej czarnej kawy
* 2/3 szklanki likieru kawowego, np.Tia Maria
* 1 1/4 szklanki tłustej śmietany
* 100 g sera mascarpone (bardzo tłusty twaróg homogenizowany)
* 1/2 szklanki cukru pudru
* 1/2 szklanki startej czekolady
* wióry czekoladowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

* 1. Wyłożyć dno i boki półkilogramowej podłużnej foremki plastikową folią.
* Położyć w foremce 4 paluszki biszkoptowe.
* Wymieszać kawę i likier, wlać Yi mieszanki do blachy.
* Włożyć pozostałe paluszki biszkoptowe do płaskiej miski i zalać pozostałą mieszanką kawową.
* 2. Ubić połowę śmietany na sztywno.
* Dodać ser mascarpone i cukier.
* Rozprowadzić połowę masy na biszkoptach w blasze.
* Posypać 1/4 szklanki startej czekolady.
* 3. Przykryć warstwą nasączonych paluszków biszkoptowych i dodać pozostałą masę.
* Posypać czekoladą.
* Wykończyć kolejną warstwą nasączonych biszkoptów.
* Chłodzić 2 godziny w lodówce.
* Przewrócić tiramisu do góry dnem na talerz i zdjąć folię.
* Ubić resztę śmietany i posmarować nią wierzch i brzegi ciasta.
* Udekorować wiórami czekolady.



Uwagi:

Porcji 6
Przygotowanie 30 min
Kalorie 351
Tłuszcz 11,5 g
Ten klasyczny włoski deser można podawać tuż po przygotowaniu.
Lepiej smakuje jednak po schłodzeniu w lodówce (1-2 godziny).
W tym czasie biszkopt może dobrze nasiąknąć smakami.



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna -> Ciasta
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin