Forum www.smakosz.fora.pl  Strona Główna www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Malaga

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna -> Ciasta
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kruszynka
Administrator
Administrator



Dołączył: 15 Paź 2009
Posty: 299
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 22:50, 19 Paź 2009    Temat postu: Malaga

Malaga

SPÓD:
400 g nutelli
280 g sucharów-duza paczka

MASA:

1/2 litra śmietany 36 %
2 serki homogenizowane waniliowe po 250 g
cukier puder
4 płaskie łyżki żelatyny

GALARETKA:
1 litrowy kompot z wiśni
2 szklanki wina czerwonego słodkiego !!!
6 łyżeczek żelatyny.

Czas
pieczenia: nie pieczemy Wesoly

Przygotowujemy spód.
Suchary mielimy maszynką do mielenia mięsa i lączymy je z nutellą.Ciasto które nam powastanie wykładamy na blaszkę-równo.Wstawiamy do lodówki.

Przystępujemy do robienia masy.
Żelatyne rozpuścić 1/2 szkl.gorącej wody i zostawić aby ostygła.Ubijamy śmietanę,gdy śmietana będzie zmieniała już konsystencję dodajemy serki homo cały czas miksując ,ale na mniejszych obrotach.Dodajemy cukier puder-do smaku-masa nie może być zbyt słodka bo spód ciasta jest wystarczająco słodki.Na sam koniec ubijania dodać żelatynę-wlawać chłodną małym strumieniem cały czas miksując.
Tak przygotowaną masę wylewamy na spód z nutelli i wstawiamy do lodówki.
Czas na przygotowanie galaretki!!!!
Odcedzić wiśnie z kompotu,kompot wlać do garnka,dodać wino i zagotować(razem powinien być 1 litr)Wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać aby żelatyna dobrze się rozpuściła-nie gotujemy kompotu gdy dodaliśmy żelatynę.Tak powstałą galaretkę zostawiamy aby ostygła.Wiśnie wysypujemy na ciasto . Teraz tylko musimy zalać ciasto galaretka ,ale najlepiej taką która zaczyna nam już troszkę tężeć.
Wstawić do lodówki.Najlepiej zrobić 1 dzień wcześniej-ciasto jest super.



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna -> Ciasta
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin