Kruszynka
Administrator
Dołączył: 15 Paź 2009
Posty: 299
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 23:26, 28 Paź 2009 Temat postu: Piegowaty cycuszek |
|
|
Piegowaty cycuszek
Składniki:
Ciasto:
- szklanka maku
- 200g wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki cukru
- 6 jaj
- łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 l mleka
- kostka masła
- szklanka cukru
- torebka cukru waniliowego
Dekoracja:
- biszkopty
- rum lub inny alkohol
- rodzynki
Polewa:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki wody
Przygotowanie:
Ciasto:
Jaja rozdzielamy na żółtka i białka.
Białko ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy.
Wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Krem:
Mleko, mąki i cukier gotujemy na niedużym ogniu tak jak budyń,
czyli w części mleka rozrabiamy mąkę i cukier, resztę gotujemy i potem łączymy.
Kiedy będzie już gęsty zdejmujemy z ognia i studzimy.
Po ostudzeniu miksujemy z masłem na gładką masę.
Tak przygotowany krem wylewamy na ostudzone ciasto.
Dekoracja:
Kieliszek rumu mieszamy z kieliszkiem wody i w takiej zaprawie moczymy przez minimum godzinę rodzynki.
Im lepiej namoczone będą rodzynki tym jędrniejsze będą "sutki" naszego ciasta :-) .
Po tym czasie odsączamy rodzynki i układamy na cieście biszkopty tak żeby
jeden biszkopt przypadał na jeden kawałek ciasta już po pokrojeniu.
Każdy biszkopt przed położeniem zanurzamy na chwilkę w porodzynkowym rumie.
Teraz robimy polewę: rozpuszczamy na ogniu masło i dodajemy pozostałe składniki,
gotujemy potem jeszcze 10 minut aż polewa zgęstnieje.
Tak przygotowaną polewą polewamy biszkoptowe cycuszki a na wierzchu układamy rodzynkowy sutek.
Post został pochwalony 0 razy
|
|