Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kruszynka
Administrator
Dołączył: 15 Paź 2009
Posty: 299
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 16:02, 25 Lis 2009 Temat postu: Pleśniak |
|
|
„Pleśniak”
3 szklanki mąki
1 ½ szklanki cukru
5 jaj
250 g margaryny
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka kakao
150 g dżemu śliwkowego
pokrojone, suszone śliwki
Czas pieczenia:
Ciasto piec około 45-60 minut w temperaturze 160-180 °C.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie posiekać z margaryna i 5 żółtkami.
Dodać pół szklanki cukru i wyrobić kruche ciasto.
Ciasto schłodzić w lodówce. Następnie 2/3 ciasta rozwałkować i ułożyć na blasze.
Pozostałe ciasto podzielić na 2 części. Do jednej części dodać łyżkę kakao.
Rozwałkowane ciasto posmarować dżemem i posypać śliwkami a następnie
na tarce z grubymi oczkami bezpośrednio na dżem zetrzeć część surowego ciasta bez kakao.
Z 5 białek i szklanki cukru ubić sztywną pianę a następnie ułożyć ją na startym cieście.
Zetrzeć ciasto z kakao i posypać po wierzchu.
Zamiast dżemu można użyć startych jabłek.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Kruszynka dnia Śro 16:03, 25 Lis 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Iwona
Poczatkujacy
Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 13:56, 24 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
pyszne ciasto, polecam.... robilam go z dzemem jagodowym i tez bardzo bardzo dobre... do pianki polecam kisiel owocowy, ktory dodaje ladnego koloru.... pozdrowionka
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Kruszynka
Administrator
Dołączył: 15 Paź 2009
Posty: 299
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 19:17, 24 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
Dżem można również zastąpić rożnymi owocami .
A do do białka to zgodzę się pięknym kolorem w zależności od smaku kisielu,
jak kto nie ma to można dodać łyżeczkę maki ziemniaczanej.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|