kokosek
Bywalec
Dołączył: 15 Paź 2009
Posty: 69
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 13:48, 05 Lis 2009 Temat postu: Rolada czekoladowa |
|
|
Rolada czekoladowa
Składniki:
* 5 rozdzielonych jajek
* 1/4 szklanki cukru pudru
* 3/4 szklanki roztopionej, ostudzonej gorzkiej czekolady
* 2 łyżki mąki przesianej i wymieszanej z 2 łyżkami kakao
* 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem czekoladowy
* 1/2 szklanki gorzkiej czekolady
* 2/3 szklanki tłustej śmietany
Sposób przygotowania:
* 1. Włożyć żółtka do miski, wsypać cukier.
* Ucierać, aż mieszanina zrobi się gęsta i biała.
* Mieszając, dodać czekoladę i mieszaninę mączną.
* 2. Dodać białka ubite na sztywną pianę.
* Wylać ciasto na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia foremkę o wymiarach 25 x 30 cm i piec 12-15 minut.
* Przewrócić na ściereczkę kuchenną posypaną cukrem i zwijać od krótszego boku.
* Odstawić do wystygnięcia.
* 3. Aby zrobić masę, włożyć czekoladę do małego rondla, dodać śmietanę i podgrzewać na małym ogniu,
aż czekolada się stopi. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprowadzić do wrzenia,
zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Zimną masę przełożyć do miski, miskę postawić na lodzie.
Ucierać do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji.
* 4. Rozwinąć ciasto, posmarować masą i zwinąć z powrotem.
* Podawać pokrojone w plastry.
Uwagi:
Piec w temperaturze 180°c
Porcji 8
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 15 min
8 min na zrobienie masy
Post został pochwalony 0 razy
|
|