Kruszynka
Administrator
Dołączył: 15 Paź 2009
Posty: 299
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 22:14, 27 Lis 2009 Temat postu: Sarlotka na kruchym cieście |
|
|
Szarlotka na kruchym cieście
Ciasto:
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 jajko + 2 żółtka
2 łyżki śmietany małe
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza:
4 białka
6 łyżek cukru
1, 5 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
Czas
pieczenia: Pieczemy w temperaturze 180 około 55 minut.
Ciasto:
Wszystkie składniki zagniatamy i wkładamy na około 30 minut do lodówki.
Następnie dzielimy ciasto na 2 połowy ( jedna może być większą ), wałkujemy i układamy na dużej blaszce.
Gdy ciasto jest już ułożone, wykładamy na nie starte jabłka.
Potem przystępujemy do wykonania bezy.
Ubijamy białka z dodatkiem cukru, gdy jest już ubita piana dodajemy budyń i miksujemy jeszcze przez chwilę ( im dużej tym lepiej).
Ubitą beze wykładamy na jabłka, a na nią resztę rozwałkowanego ciasta.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Kruszynka dnia Sob 12:35, 28 Lis 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|