Forum www.smakosz.fora.pl  Strona Główna www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Serniczek - zawsze wychodzi

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna -> Ciasta
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kruszynka
Administrator
Administrator



Dołączył: 15 Paź 2009
Posty: 299
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 20:14, 27 Gru 2009    Temat postu: Serniczek - zawsze wychodzi

Serniczek - zawsze wychodzi

Składniki

* 1 kostka tłuszczu
* 3 jajka
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 szklanki mąki
* 1/2 szklanki cukru
* 1 wiaderko 1 kg twarogu
* 4 jajka
* 1 szklanka cukru
* 1/2 szklanka oleju
* 1 1/2 szklanki mleka
* cukier waniliowy
* 1 budyń (waniliowy lub śmietankowy jak kto woli)
* 1 cytryna (sok + skórka)

Opis przygotowania


Zaczynamy od zrobienia ciasta :
kostkę tłuszczu rozpuszczamy i studzimy, gdy wystygnie dodajemy:
3 żółtka, proszek do pieczenia, 2 szklanki mąki i 1/2 szklanki cukru. Ugniatamy aż powstanie nam ciasto kruche.
Jak już mamy zrobione ciasto to wkładamy je do lodówki.
W tym czasie zrobimy masę serowa.
Do miski z miksera wkładamy twaróg i zaczynamy miksować dodając w tym czasie
4 jajka, szkl cukru, 1/2 szkl oleju, 1 1/2 szkl mleka, cukier waniliowy, budyń, sok z cytryny i starta z cytryny skórkę (jak ktoś lubi można dodać do tego bakalie np. rodzynki).
Gdy powstanie nam masa serowa (będzie ona wodnista ale tak ma być proszę się nie martwic)
wyciągamy ciasto z lodówki i dokładnie wykleić tortownice ciastem
( spód i brzegi do samej góry tak aby nam nie wypłynęła masa) wlać masę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 30-60 minut
(zależy od piekarnika nieraz może być dłużej bo masa nam musi zesztywnieć.... po 30 minutach zaglądamy)
gdy zobaczymy ze masa zaczyna sztywnieć zaczynamy ubijać pianę z 3 białek (które nam zostały od ciasta)
i 3/4 szklanki cukru (piana nie musi być bardzo sztywna) gdy masa już zesztywnieje wyciągamy ciasto i wylewamy na ciasto piane i pieczemy 20 minut.
Najlepiej ciasto trochę schłodzić wtedy jest jeszcze lepsze.
ŻYCZĘ SMACZNEGO




Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna -> Ciasta
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin