Forum www.smakosz.fora.pl  Strona Główna www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Sernik błyskawiczny z brzoskwiniami

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna -> Ciasta
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kruszynka
Administrator
Administrator



Dołączył: 15 Paź 2009
Posty: 299
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 22:42, 19 Paź 2009    Temat postu: Sernik błyskawiczny z brzoskwiniami

Sernik błyskawiczny z brzoskwiniami

Składniki na biszkopt:
7 jajek
1 1/2 szkl. mąki pszennej
1 szkl. cukru
1/3 szkl. oleju
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
poncz do nasączenia biszkopta (aromat waniliowy, 3 łyżeczki cukru, 1/3 szkl. ciepłej wody)


Ponadto:
600 ml schłodzonego mleka
1 opakowanie "Sernika błyskawicznego"
brzoskwinie
2 galaretki: brzoskwiniowa i truskawkowa

Czas
pieczenia: około 30 minu

Jajka rozdzielić. Białka ubić z cukrem.
W osobnym naczyniu ubić żółtka z olejem, po czym połączyć z ubitymi białkami i wymieszać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Następnie po trochu wsypywać do masy i dokładnie wymieszać.
Wlać do wysmarowanej formy o wymiarach 24 x 40 cm i piec ok. 30 min.
Biszkopt podzielić na 2 warstwy i nasączyć ponczem.


Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i odstawić do chłodnego miejsca, żeby się stężała.
Brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Do naczynia wlać 600 ml schłodzonego mleka i wsypać zawartość opakowania "Sernika błyskawicznego".
Następnie całość miksować przez 3 minuty. Masę wraz z pokrojonymi brzoskwiniami wyłożyć na pierwsza część biszkopta.
Następnie delikatnie położyć drugą część biszkopta, ułożyć większe kawałki brzoskwiń i zalać tężejącymi galaretkami, po czym odstawic do lodówki.



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna -> Ciasta
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin