Kruszynka
Administrator
![Administrator Administrator](http://ggmania.eu/forum/templates/StylesBB/images/ranks/administator.png)
Dołączył: 15 Paź 2009
Posty: 299
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 23:37, 27 Lis 2009 Temat postu: Snikers |
|
|
Snikers
Ciasto :
3 szklanki mąki
20 dkg margaryny
2 jajka
2 łyżeczki sody
3 łyżki miodu
Masa I :
gotowa masa krówkowa (kajmak) ew. słodzone mleko w puszce
Masa II :
20 dkg orzechów włoskich
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu
1/2 kostki margaryny
Masa III :
1 budyń śmietankowy z cukrem
1/3 kostki margaryny
Czas pieczenia: 3x15 minut
Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na 3 części .
Przygotować masę orzechową- rozpuścić margarynę z cukrem i miodem,
wrzucić orzechy i doprowadzić do wrzenia.
Mieszać , aż masa nieco zgęstnieje.
Placki wyłożyć na blaszkę , wyłożona pergaminem .
Na jeden z nich ( surowy) wylać masę orzechową ( gorącą) .
Piec każdy placek w nagrzanym piekarniku 160 stopni ok 15 minut .
Po upieczeniu placki zostawić do ostygnięcia.
W tym czasie zrobić krem budyniowy .
Ugotować budyń dodając 1/3 mleka mniej niż w przepisie .
Po ostygnięciu dodać margarynę i utrzeć na gładką masę .
Jeśli do przepisu używa się mleko skondensowane
- zamkniętą puszkę należy gotować w garnku z wodą z przez 2-3 godziny na małym ogniu .
Otrzymamy masę karmelową. Ostudzić puszkę i dopiero otworzyć .
Po wystudzeniu wszystkich składników należy połączyć placki w całość .
Pierwszy placek smarujemy masą karmelową.
Układamy drugi placek i smarujemy masą budyniową .
Na wierzch kładziemy ostatni placek z prażonymi orzechami .
Całość można polać gotową polewą czekoladową.
Smacznego
Post został pochwalony 0 razy
|
|