Kruszynka
Administrator
Dołączył: 15 Paź 2009
Posty: 299
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 0:32, 25 Sty 2010 Temat postu: Tort orzechowy z bitą śmietaną |
|
|
Tort orzechowy z bitą śmietaną
Składniki
* 200 g orzechów laskowych
* 175 g cukru pudru
* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
* 6 białek, szczypta soli
* 1/2+1/8 l śmietany (27-36%)
* 2 łyżki cukru
* 100 g cienkich płatków czekolady, kakao do posypania
Sposób przygotowania
1.
Orzechy uprażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, aż zaczną ładnie pachnieć.
Zawinąć w ścierkę i pocierając orzechy jeden o drugi zetrzeć skórkę. Zemleć w młynku.
2.
Przesiany cukier puder wymieszać z mąką ziemniaczaną i ze 150 g orzechów.
Tłuszczem posmarować 5 okrągłych kawałków papieru do pieczenia wielkości tortownicy,
oprószyć je mąką i ułożyć na blachach.
Białka ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę, dodać cukier puder wymieszany i orzechami.
Masę wyłożyć na przygotowane papiery i piec w piekarniku.
3.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. 2/3 śmietany wymieszać z 50 g zmielonych orzechów.
Tą masą natrzeć 4 upieczone i schłodzone bezy orzechowe, złożyć je i przykryć piątą bezą.
4.
Cały tort posmarować pozostałą ilością bitej śmietany, zaznaczyć na wierzchu tortu 12 kawałków.
Odstawić do schłodzenia. Udekorować bezpośrednio przed podaniem.
5.
Ubić 1/8 I śmietany, wycisnąć szprycką 12 różyczek, przybrać płatkami czekolady, oprószyć kakaem. Boki tortu udekorować płatkami czekolady.
Wspaniały tort, którego przygotowanie zabiera trochę czasu,
nie mniej jednak wkład pracy procentuje.
Jest pyszny zarówno świeży jak i lekko zmrożony.
Można go przygotować na parę dni przed przyjęciem.
Post został pochwalony 0 razy
|
|