Kruszynka
Administrator
Dołączył: 15 Paź 2009
Posty: 299
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 23:25, 30 Gru 2009 Temat postu: Tort z czekoladowego biszkoptu |
|
|
Tort z czekoladowego biszkoptu
Biszkopt czekoladowy:
* 6 jajek
* 12 dag cukru
* 12 dag mąki
* 6 dag kakao
* masło i mąka do formy
Krem czekoladowy:
* 15 dag gorzkiej czekolady (70 proc. kakao)
* 225 ml śmietany (36-proc.)
Krem kawowy:
* 15 dag śmietany (36-proc.)
* 2-3 dag cukru
* 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
* 2 g żelatyny
Do dekoracji:
* ciemna i biała polewa czekoladowa
Tort z czekoladowego biszkoptu - sposób przygotowania
Zrób biszkopt:
oddziel białka od żółtek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę i połącz z żółtkami.
Mąkę wymieszaj z kakao, przesiej i delikatnie dodaj do piany.
Ciastem napełnij wysmarowaną masłem i wysypaną mąką tortownicę (o średnicy 20 cm).
Piecz 40 minut w temp. 170°C. Ostudzony biszkopt pokrój na 4 krążki.
Ugotuj syrop z wody i cukru, dodaj kawę i rum.
Zimnym syropem nasącz krążki biszkoptowe.
Zrób krem czekoladowy:
czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie ubij śmietanę i wymieszaj ją z przestudzoną czekoladą.
Zrób krem kawowy:
ubij śmietanę z cukrem i kawą, połącz ją z rozpuszczoną żelatyną.
Złóż tort:
pierwszy krążek biszkoptu posmaruj połową kremu czekoladowego.
Przykryj drugim krążkiem, posmaruj kremem kawowym.
Przykryj trzecim krążkiem, a ten z kolei posmaruj resztą kremu czekoladowego.
Połóż czwarty krążek.
Gotowy tort pokryj ciemną polewą czekoladową i udekoruj białą.
Post został pochwalony 0 razy
|
|