Kruszynka
Administrator
Dołączył: 15 Paź 2009
Posty: 299
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 0:28, 17 Lis 2009 Temat postu: Zwykły biszkopt |
|
|
BISZKOPT
Składniki:
15 dkg mąki pszennej
20 dkg cukru pudru
5 jajek
1 cukier waniliowy
1/2 proszku do pieczenia (małego)
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i c. waniliowym na puszystą masę.
Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczeni.
Z białek ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszając połączyć je z ciastem.
Ciasto wylać na blachę uprzednio posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.
Piec w temp. 160 °C z termo-obiegiem ok.30-40min.
Lub inna możliwość ;
Biszkopt
Składniki
* 2/3 szklanki mąki
* 1 szklanka cukru
* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
* 2 łyżki gorącej wody
* 5 jajek
* 1,2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżka kakao (jeśli biszkopt ma być ciemny)
Ostrożnie rozbić jajka i oddzielić żółtka od białek.
Białka ubić na sztywna pianę razem z cukrem dodając szczyptę soli.
Gdy już będą ubite, dodać do całości również żółtka i jeszcze chwilę ubijać, pod koniec dodać gorącą wodę.
Do powstałej masy dodać pozostałe składniki i ostrożnie wymieszać.
Wyłożyć ciasto na blachę.
Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut.
Sprawdzać patyczkiem, czy ciasto już jest upieczone - jeśli wbity patyczek po wyjęciu
będzie wilgotny i przykleja się do niego kawałki ciasta, to będzie znak, że potrzeba mu jeszcze kilku minut.
Taki biszkopt świetnie nadaje się jako baza do bardziej urozmaiconych ciast.
W wersji jasnej można go przekroić i przełożyć pianką lub wyłożyć na niego owoce i galaretkę.
Ciemny natomiast to świetna podstawa wuzetki.
Nadaje się również bardzo dobrze na wszelkiego rodzaju tort
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Kruszynka dnia Wto 0:33, 17 Lis 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|