Forum www.smakosz.fora.pl  Strona Główna www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pączki

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna -> Ciastka , ciasteczka , mufinki ...
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
biegly_Roman
Poczatkujacy
Poczatkujacy



Dołączył: 21 Gru 2010
Posty: 7
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 14:27, 03 Mar 2011    Temat postu: Pączki

Znacie ciekawe przepisy na pączki, faworki i inne, nie koniecznie zakręcone rzeczy? Jeśli tak, wiecie co robić Wesoly

Ja zaczynam:

[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
trellson86
Poczatkujacy
Poczatkujacy



Dołączył: 07 Sie 2014
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bydgoszcz
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 10:58, 07 Sie 2014    Temat postu:

Przepis na ciasto drożdzowe:
1. Do kubka włożyć drozdże, , łyżeczkę cukru,1 łyżkę mąki dodaj pół szklanki mleka i dobrze rozetrzyj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
2. Mąkę przesiej, żółtka odziel od jajek. Do żółtek dodaj cukier i trochę(np. połowę) cukru waniliowego. Ucieraj do uzyskania puszystej i kremowej masy
3. Podrośnięte drożdże dodaj do mąki, dodaj też utarte żółtka. Ciasto wyrabiaj rękoma, dodawaj ciepłego mleka by ciasto było miękkie i pulchne a nie rzadkie.
4. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski wlewać stopniowo rozpuszczone, ciepłe (nie gorące) masło i wyrabiaj do czasu gdy ciasto będzie łatwo odchodziło od rąk i od miski. Dodać drobno pokrojoną skórkę i spirytus. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Lepienie pączków:

5. Gdy podwoi swoją objetość z porcji wielkości kurzego jajka robić placuszki, nakładaj po porcji powideł i zlepiaj , formując pączki. Układaj je na posypanej mąką deseczce, przykryj ściereczką do wyrośnięcia (15-20min)

smażenie:
6. W garnku rozgrzej tłuszcz. Do mocno nagrzanego smalcu wkładaj pączki i smaż na złoty kolor z obu stron
7. Ostudzone posyp cukrem pudrem lub lukrem

Robienie pączków jest czasochłonne ale efekt wspaniały. Pączki są rewelacyjne. Polecam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna -> Ciastka , ciasteczka , mufinki ...
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin