kokosek
Bywalec
Dołączył: 15 Paź 2009
Posty: 69
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 21:58, 21 Lis 2009 Temat postu: Jabłka w karmelu |
|
|
Jabłka w karmelu
Skladniki:
* 4 średnie jabłka
* mąka do obsypania
* 6 szklanek plus 1 łyżka oleju sezamowego
* 2/3 szklanki cukru
* 3 łyżeczki ziaren sezamowych
* woda z lodem do podania
Ciasto
* 2 roztrzepane jajka
* 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
* 1/2 szklanki mąki pszennej
* 1 łyżka oleju sezamowego
* nieco wody
Sposób przygotowania:
* Mąkę, jajka, wodę i 1 łyżkę oleju wyrobić na ciasto
jak na naleśniki.
* Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne i pokroić w kawałki
grubości 2,5 cm. Następnie oprószyć mąką,
zanurzać w cieście i natychmiast wkładać na patelnię
lub do garnka wypełnionego mocno rozgrzanym olejem (6 szklanek).
* Kiedy po minucie smażenia brzegi jabłek zmiękną i nabiorą
złotego koloru, wyjąć je z tłuszczu, odsączyć i odstawić.
Podgrzać ostrożnie cukier na złoty kolor,
a następnie dodać jabłka i szybko smażyć 1 minutę.
Dokładnie obtoczyć je w ziarnach sezamowych.
* Podawać na talerzu posmarowanym odrobiną oleju.
Jeśli jabłka szybko zanurzy się w lodowatej wodzie,
słodka skorupka stwardnieje.
Post został pochwalony 0 razy
|
|