www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna
->
Ciasta
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
PRZYLACZ SIE -ZAREJESTRUJ SIE
----------------
PRZYLACZ SIE DO NAS
Nasze przepisy
----------------
Dania główne
Zupy
Potrawy wegetariańskie
Ryby i owoce morza
Ciasta
Ciastka , ciasteczka , mufinki ...
Desery
Sałatki i surówki
Przekąski
Dania szybkie i proste
Kuchnia malucha
Boże Narodzenie
Pieczywo
Napoje bezalkoholowe
Kawa
Zioła w kuchni
Alkohole
Święta
Wielkanoc
Thermomix
----------------
Thermomix - NAJMNIEJSZA KUCHNIA ŚWIATA
Przepisy na TM
Pogaduchy przy kawusi
----------------
Babskie pogaduchy
Kącik malucha
Zdrowie i uroda
Serwis rad i porad oraz ciekawostek.
Diety
Sztuka Dekoracji
Giełda przepisów
Forum "Smakosz"
----------------
Regulamin
Aktualności
Wasze propozycje i uwagi dotyczace forum
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Kruszynka
Wysłany: Pon 22:50, 19 Paź 2009
Temat postu: Malaga
Malaga
SPÓD:
400 g nutelli
280 g sucharów-duza paczka
MASA:
1/2 litra śmietany 36 %
2 serki homogenizowane waniliowe po 250 g
cukier puder
4 płaskie łyżki żelatyny
GALARETKA:
1 litrowy kompot z wiśni
2 szklanki wina czerwonego słodkiego !!!
6 łyżeczek żelatyny.
Czas
pieczenia: nie pieczemy
Przygotowujemy spód.
Suchary mielimy maszynką do mielenia mięsa i lączymy je z nutellą.Ciasto które nam powastanie wykładamy na blaszkę-równo.Wstawiamy do lodówki.
Przystępujemy do robienia masy.
Żelatyne rozpuścić 1/2 szkl.gorącej wody i zostawić aby ostygła.Ubijamy śmietanę,gdy śmietana będzie zmieniała już konsystencję dodajemy serki homo cały czas miksując ,ale na mniejszych obrotach.Dodajemy cukier puder-do smaku-masa nie może być zbyt słodka bo spód ciasta jest wystarczająco słodki.Na sam koniec ubijania dodać żelatynę-wlawać chłodną małym strumieniem cały czas miksując.
Tak przygotowaną masę wylewamy na spód z nutelli i wstawiamy do lodówki.
Czas na przygotowanie galaretki!!!!
Odcedzić wiśnie z kompotu,kompot wlać do garnka,dodać wino i zagotować(razem powinien być 1 litr)Wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać aby żelatyna dobrze się rozpuściła-nie gotujemy kompotu gdy dodaliśmy żelatynę.Tak powstałą galaretkę zostawiamy aby ostygła.Wiśnie wysypujemy na ciasto . Teraz tylko musimy zalać ciasto galaretka ,ale najlepiej taką która zaczyna nam już troszkę tężeć.
Wstawić do lodówki.Najlepiej zrobić 1 dzień wcześniej-ciasto jest super.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par
HEDONISM
Regulamin