www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna
->
Kuchnia malucha
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
PRZYLACZ SIE -ZAREJESTRUJ SIE
----------------
PRZYLACZ SIE DO NAS
Nasze przepisy
----------------
Dania główne
Zupy
Potrawy wegetariańskie
Ryby i owoce morza
Ciasta
Ciastka , ciasteczka , mufinki ...
Desery
Sałatki i surówki
Przekąski
Dania szybkie i proste
Kuchnia malucha
Boże Narodzenie
Pieczywo
Napoje bezalkoholowe
Kawa
Zioła w kuchni
Alkohole
Święta
Wielkanoc
Thermomix
----------------
Thermomix - NAJMNIEJSZA KUCHNIA ŚWIATA
Przepisy na TM
Pogaduchy przy kawusi
----------------
Babskie pogaduchy
Kącik malucha
Zdrowie i uroda
Serwis rad i porad oraz ciekawostek.
Diety
Sztuka Dekoracji
Giełda przepisów
Forum "Smakosz"
----------------
Regulamin
Aktualności
Wasze propozycje i uwagi dotyczace forum
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Eiger
Wysłany: Nie 18:51, 02 Paź 2011
Temat postu:
Moje dziecko napewno zasmakuje
kokosek
Wysłany: Śro 14:15, 21 Paź 2009
Temat postu: Gwiazdki na niebie
Gwiazdki na niebie
Składniki.
0,5 kg miękiego, białego twarogu.
1 jajko.
ok. 3/4 szkl. mąki pszennej (ilość mąki może być nieco większa lub mniejsza - to zależy od wilgotności sera i wielkości jajka).
trochę mąki do posypania stolnicy.
30 dkg borówek amerykańskich albo czarnych jagód.
..sok z połowy cytryny.
2-3 łyżki cukru.
kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego .
1 czubata łyżeczka mielonego cynamonu.
ok. 1,5l wody + 1 łyżka soli do gotowania.
Opis przygotowania.
Borówki/jagody opłukać, wsypać do rondelka, dodać sok z cytryny i 1 łyżkę cukru. Dusić 5-10 min. na małym ogniu aż sie rozpadną, mają tylko lekko bulgotać. Twaróg zmielić albo dokładnie rozetrzeć widelcem. Dodać jajko i zagniatać stopniowo dodając mąkę. Ciasto ma być dość zwarte, ale elastyczne. Na posypanej mąką stolnicy lub blacie rozwałkować je na grubość min. 0,5 cm i foremką do ciastek, w kształcie gwiadki, wycinać kluski. Resztki ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować i wykrawać. Wycięte kluski delikatnie wkładać do osolonego wrzątku, delikatnie zamieszać aby się nie posklejały, gotować 3-5 min. od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową, osączyć. Na dno talerza wylać porcję sosu borówkowego, polać nieco jogurtem. Ułożyć delikatnie gwiazdki kluskowe i oprószyć je cukrem kryształem i mielonym cynamonem. Można też jogurtem polać kluski z wierzchu.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par
HEDONISM
Regulamin