www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna
->
Ciasta
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
PRZYLACZ SIE -ZAREJESTRUJ SIE
----------------
PRZYLACZ SIE DO NAS
Nasze przepisy
----------------
Dania główne
Zupy
Potrawy wegetariańskie
Ryby i owoce morza
Ciasta
Ciastka , ciasteczka , mufinki ...
Desery
Sałatki i surówki
Przekąski
Dania szybkie i proste
Kuchnia malucha
Boże Narodzenie
Pieczywo
Napoje bezalkoholowe
Kawa
Zioła w kuchni
Alkohole
Święta
Wielkanoc
Thermomix
----------------
Thermomix - NAJMNIEJSZA KUCHNIA ŚWIATA
Przepisy na TM
Pogaduchy przy kawusi
----------------
Babskie pogaduchy
Kącik malucha
Zdrowie i uroda
Serwis rad i porad oraz ciekawostek.
Diety
Sztuka Dekoracji
Giełda przepisów
Forum "Smakosz"
----------------
Regulamin
Aktualności
Wasze propozycje i uwagi dotyczace forum
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
kokosek
Wysłany: Czw 13:08, 05 Lis 2009
Temat postu: Arabskie ciasto daktylowe
Arabskie ciasto daktylowe
Składniki:
* 1 1/4 szklanki posiekanych daktyli
* 1 szklanka wody
* 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
* 110 g margaryny
* 1/2 szklanki brązowego cukru
* 1/3 szklanki miodu
* 2 jajka
* 3/4 szklanki roztopionej ciemnej czekolady
* 2 szklanki mąki
* 2 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
* 1. Połączyć daktyle, wodę i kawę w małym rondlu.
* Podgrzewać delikatnie, aż daktyle zmiękną i wchłoną płyn.
* 2. Rozdrobnić daktyle widelcem.
* Utrzeć margarynę, brązowy cukier i miód na jednolity krem.
* Dodawać po jednym jajku, ciągle ucierając.
* Dodać stopioną czekoladę. Wymieszać.
* 3. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz daktyle.
* Dobrze wymieszać.
* Wyłożyć do natłuszczonej foremki karbowanej o średnicy 20 cm.
* Piec 45-50 minut w nagrzanym piekarniku (sprawdzić patyczkiem).
* 4. Studzić ciasto 5 minut w foremce.
* Podawać ciepłe lub zimne, ewentualnie z kremem kawowym.
Uwagi:
Piec w temperaturze 180°c
Porcji 6-8
Przygotowanie 15 min Pieczenie 50 min
Kalorie 652
Tłuszcz 15,5 g
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par
HEDONISM
Regulamin