www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna
->
Ciasta
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
PRZYLACZ SIE -ZAREJESTRUJ SIE
----------------
PRZYLACZ SIE DO NAS
Nasze przepisy
----------------
Dania główne
Zupy
Potrawy wegetariańskie
Ryby i owoce morza
Ciasta
Ciastka , ciasteczka , mufinki ...
Desery
Sałatki i surówki
Przekąski
Dania szybkie i proste
Kuchnia malucha
Boże Narodzenie
Pieczywo
Napoje bezalkoholowe
Kawa
Zioła w kuchni
Alkohole
Święta
Wielkanoc
Thermomix
----------------
Thermomix - NAJMNIEJSZA KUCHNIA ŚWIATA
Przepisy na TM
Pogaduchy przy kawusi
----------------
Babskie pogaduchy
Kącik malucha
Zdrowie i uroda
Serwis rad i porad oraz ciekawostek.
Diety
Sztuka Dekoracji
Giełda przepisów
Forum "Smakosz"
----------------
Regulamin
Aktualności
Wasze propozycje i uwagi dotyczace forum
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
kokosek
Wysłany: Czw 13:15, 05 Lis 2009
Temat postu: Ciasto truskawkowe
Ciasto truskawkowe
Składniki:
Ciasto :
* 1 szklanka mąki
* 2 łyżki cukru pudru
* 75 g margaryny
* 1 żółtko 1 łyżka lodowatej wody
Masa :
* 1 szklanka mleka
* 3 żółtka
* 3 łyżki cukru
* 1 1/2 łyżki mąki
* 1 łyżeczka esencji waniliowej
* 1 1/2 szklanki truskawek podgrzany dżem truskawkowy
Sposób przygotowania:
* 1. Ciasto: Do miski lub robota kuchennego włożyć mąkę, cukier puder i margarynę.
* Mieszać, aż mieszanina zacznie przypominać grube okruchy chleba.
* 2. Dodać żółtko i wodę. Mieszać, aż wokół mieszadła uformuje się kula.
* Wyjąć na stolnicę i szybko wyrobić.
* Owinąć w folię plastikową i włożyć na 30 minut do lodówki.
* 3. Rozwałkować ciasto i wyłożyć do karbowanej tortownicy o średnicy 22 cm
(można też ręcznie wyciskając ułożyć ciasto na tortownicy).
* Nakłuć podstawę ciasta widelcem.
* Piec 15 minut w nagrzanym piekarniku albo do zrumienienia.
* Ostudzić.
Masa: Zagrzać mleko.
* Wymieszać osobno żółtka, cukier i mąkę.
* Stopniowo wlewać gorące mleko do mikstury jajecznej, dokładnie mieszając.
* Przenieść do rondla i podgrzewać na małym ogniu do wrzenia i zgęstnienia.
* Otrzymany w ten sposób sos nazywa się custard.
* Dodać wanilię.
* Przykryć plastikową folią, aby nie tworzył się kożuch, i odstawić do wystygnięcia.
* Rozprowadzić sos custard na upieczonym cieście.
* Udekorować truskawkami i posmarować podgrzanym dżemem.
Uwagi:
Piec w temperaturze 180°c
Porcji 6-8
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 15 min
10 min na zrobienie masy
Kalorie 318
Tłuszcz 8,5 g
Własny cukier puder można otrzymać, rozdrabniając odpowiednio długo zwykły cukier kryształ w mikserze.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par
HEDONISM
Regulamin