www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna
->
Ciasta
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
PRZYLACZ SIE -ZAREJESTRUJ SIE
----------------
PRZYLACZ SIE DO NAS
Nasze przepisy
----------------
Dania główne
Zupy
Potrawy wegetariańskie
Ryby i owoce morza
Ciasta
Ciastka , ciasteczka , mufinki ...
Desery
Sałatki i surówki
Przekąski
Dania szybkie i proste
Kuchnia malucha
Boże Narodzenie
Pieczywo
Napoje bezalkoholowe
Kawa
Zioła w kuchni
Alkohole
Święta
Wielkanoc
Thermomix
----------------
Thermomix - NAJMNIEJSZA KUCHNIA ŚWIATA
Przepisy na TM
Pogaduchy przy kawusi
----------------
Babskie pogaduchy
Kącik malucha
Zdrowie i uroda
Serwis rad i porad oraz ciekawostek.
Diety
Sztuka Dekoracji
Giełda przepisów
Forum "Smakosz"
----------------
Regulamin
Aktualności
Wasze propozycje i uwagi dotyczace forum
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
kokosek
Wysłany: Czw 13:29, 05 Lis 2009
Temat postu: Luksusowe tiramisu
Luksusowe tiramisu
Składniki:
* 12 paluszków biszkoptowych
* 2/3 szklanki mocnej czarnej kawy
* 2/3 szklanki likieru kawowego, np.Tia Maria
* 1 1/4 szklanki tłustej śmietany
* 100 g sera mascarpone (bardzo tłusty twaróg homogenizowany)
* 1/2 szklanki cukru pudru
* 1/2 szklanki startej czekolady
* wióry czekoladowe do dekoracji
Sposób przygotowania:
* 1. Wyłożyć dno i boki półkilogramowej podłużnej foremki plastikową folią.
* Położyć w foremce 4 paluszki biszkoptowe.
* Wymieszać kawę i likier, wlać Yi mieszanki do blachy.
* Włożyć pozostałe paluszki biszkoptowe do płaskiej miski i zalać pozostałą mieszanką kawową.
* 2. Ubić połowę śmietany na sztywno.
* Dodać ser mascarpone i cukier.
* Rozprowadzić połowę masy na biszkoptach w blasze.
* Posypać 1/4 szklanki startej czekolady.
* 3. Przykryć warstwą nasączonych paluszków biszkoptowych i dodać pozostałą masę.
* Posypać czekoladą.
* Wykończyć kolejną warstwą nasączonych biszkoptów.
* Chłodzić 2 godziny w lodówce.
* Przewrócić tiramisu do góry dnem na talerz i zdjąć folię.
* Ubić resztę śmietany i posmarować nią wierzch i brzegi ciasta.
* Udekorować wiórami czekolady.
Uwagi:
Porcji 6
Przygotowanie 30 min
Kalorie 351
Tłuszcz 11,5 g
Ten klasyczny włoski deser można podawać tuż po przygotowaniu.
Lepiej smakuje jednak po schłodzeniu w lodówce (1-2 godziny).
W tym czasie biszkopt może dobrze nasiąknąć smakami.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par
HEDONISM
Regulamin