www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna
->
Ciasta
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
PRZYLACZ SIE -ZAREJESTRUJ SIE
----------------
PRZYLACZ SIE DO NAS
Nasze przepisy
----------------
Dania główne
Zupy
Potrawy wegetariańskie
Ryby i owoce morza
Ciasta
Ciastka , ciasteczka , mufinki ...
Desery
Sałatki i surówki
Przekąski
Dania szybkie i proste
Kuchnia malucha
Boże Narodzenie
Pieczywo
Napoje bezalkoholowe
Kawa
Zioła w kuchni
Alkohole
Święta
Wielkanoc
Thermomix
----------------
Thermomix - NAJMNIEJSZA KUCHNIA ŚWIATA
Przepisy na TM
Pogaduchy przy kawusi
----------------
Babskie pogaduchy
Kącik malucha
Zdrowie i uroda
Serwis rad i porad oraz ciekawostek.
Diety
Sztuka Dekoracji
Giełda przepisów
Forum "Smakosz"
----------------
Regulamin
Aktualności
Wasze propozycje i uwagi dotyczace forum
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
kokosek
Wysłany: Czw 13:48, 05 Lis 2009
Temat postu: Rolada czekoladowa
Rolada czekoladowa
Składniki:
* 5 rozdzielonych jajek
* 1/4 szklanki cukru pudru
* 3/4 szklanki roztopionej, ostudzonej gorzkiej czekolady
* 2 łyżki mąki przesianej i wymieszanej z 2 łyżkami kakao
* 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem czekoladowy
* 1/2 szklanki gorzkiej czekolady
* 2/3 szklanki tłustej śmietany
Sposób przygotowania:
* 1. Włożyć żółtka do miski, wsypać cukier.
* Ucierać, aż mieszanina zrobi się gęsta i biała.
* Mieszając, dodać czekoladę i mieszaninę mączną.
* 2. Dodać białka ubite na sztywną pianę.
* Wylać ciasto na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia foremkę o wymiarach 25 x 30 cm i piec 12-15 minut.
* Przewrócić na ściereczkę kuchenną posypaną cukrem i zwijać od krótszego boku.
* Odstawić do wystygnięcia.
* 3. Aby zrobić masę, włożyć czekoladę do małego rondla, dodać śmietanę i podgrzewać na małym ogniu,
aż czekolada się stopi. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprowadzić do wrzenia,
zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Zimną masę przełożyć do miski, miskę postawić na lodzie.
Ucierać do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji.
* 4. Rozwinąć ciasto, posmarować masą i zwinąć z powrotem.
* Podawać pokrojone w plastry.
Uwagi:
Piec w temperaturze 180°c
Porcji 8
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 15 min
8 min na zrobienie masy
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par
HEDONISM
Regulamin