www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna
->
Ciasta
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
PRZYLACZ SIE -ZAREJESTRUJ SIE
----------------
PRZYLACZ SIE DO NAS
Nasze przepisy
----------------
Dania główne
Zupy
Potrawy wegetariańskie
Ryby i owoce morza
Ciasta
Ciastka , ciasteczka , mufinki ...
Desery
Sałatki i surówki
Przekąski
Dania szybkie i proste
Kuchnia malucha
Boże Narodzenie
Pieczywo
Napoje bezalkoholowe
Kawa
Zioła w kuchni
Alkohole
Święta
Wielkanoc
Thermomix
----------------
Thermomix - NAJMNIEJSZA KUCHNIA ŚWIATA
Przepisy na TM
Pogaduchy przy kawusi
----------------
Babskie pogaduchy
Kącik malucha
Zdrowie i uroda
Serwis rad i porad oraz ciekawostek.
Diety
Sztuka Dekoracji
Giełda przepisów
Forum "Smakosz"
----------------
Regulamin
Aktualności
Wasze propozycje i uwagi dotyczace forum
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Kruszynka
Wysłany: Wto 0:28, 17 Lis 2009
Temat postu: Zwykły biszkopt
BISZKOPT
Składniki:
15 dkg mąki pszennej
20 dkg cukru pudru
5 jajek
1 cukier waniliowy
1/2 proszku do pieczenia (małego)
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i c. waniliowym na puszystą masę.
Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczeni.
Z białek ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszając połączyć je z ciastem.
Ciasto wylać na blachę uprzednio posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.
Piec w temp. 160 °C z termo-obiegiem ok.30-40min.
Lub inna możliwość ;
Biszkopt
Składniki
* 2/3 szklanki mąki
* 1 szklanka cukru
* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
* 2 łyżki gorącej wody
* 5 jajek
* 1,2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżka kakao (jeśli biszkopt ma być ciemny)
Ostrożnie rozbić jajka i oddzielić żółtka od białek.
Białka ubić na sztywna pianę razem z cukrem dodając szczyptę soli.
Gdy już będą ubite, dodać do całości również żółtka i jeszcze chwilę ubijać, pod koniec dodać gorącą wodę.
Do powstałej masy dodać pozostałe składniki i ostrożnie wymieszać.
Wyłożyć ciasto na blachę.
Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut.
Sprawdzać patyczkiem, czy ciasto już jest upieczone - jeśli wbity patyczek po wyjęciu
będzie wilgotny i przykleja się do niego kawałki ciasta, to będzie znak, że potrzeba mu jeszcze kilku minut.
Taki biszkopt świetnie nadaje się jako baza do bardziej urozmaiconych ciast.
W wersji jasnej można go przekroić i przełożyć pianką lub wyłożyć na niego owoce i galaretkę.
Ciemny natomiast to świetna podstawa wuzetki.
Nadaje się również bardzo dobrze na wszelkiego rodzaju tort
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par
HEDONISM
Regulamin