www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna
->
Ciasta
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
PRZYLACZ SIE -ZAREJESTRUJ SIE
----------------
PRZYLACZ SIE DO NAS
Nasze przepisy
----------------
Dania główne
Zupy
Potrawy wegetariańskie
Ryby i owoce morza
Ciasta
Ciastka , ciasteczka , mufinki ...
Desery
Sałatki i surówki
Przekąski
Dania szybkie i proste
Kuchnia malucha
Boże Narodzenie
Pieczywo
Napoje bezalkoholowe
Kawa
Zioła w kuchni
Alkohole
Święta
Wielkanoc
Thermomix
----------------
Thermomix - NAJMNIEJSZA KUCHNIA ŚWIATA
Przepisy na TM
Pogaduchy przy kawusi
----------------
Babskie pogaduchy
Kącik malucha
Zdrowie i uroda
Serwis rad i porad oraz ciekawostek.
Diety
Sztuka Dekoracji
Giełda przepisów
Forum "Smakosz"
----------------
Regulamin
Aktualności
Wasze propozycje i uwagi dotyczace forum
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
mery9
Wysłany: Sob 0:45, 21 Lis 2009
Temat postu:
Oj słodka pychotka ,kusi samym widokiem
.Dzięki ,skorzystam na pewno
kokosek
Wysłany: Pią 23:48, 20 Lis 2009
Temat postu: Ciasto czekoladowe z polewą
Ciasto czekoladowe z polewą
Składniki:
* 50 g miękkiego masła
* 1 szklanka cukru pudru
* 1 łyżeczka esencji waniliowej
* 2 roztrzepane jajka
* 1 szklanka mąki
* 3 łyżki kakao
* 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 szklanka mleka
* złote lub srebrne draże mleczne
Polewa czekoladowo-maslana
* 1/2 szklanki roztopionej gorzkiej czekolady
* 3 łyżki masła
* 1/4 szklanki tłustej śmietany
Sposób przygotowania:
* 1. Włożyć masło, cukier i esencję waniliową do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy.
* Ciągle mieszając, stopniowo dodawać jajka.
* 2. Przesiać mąkę do miski, dodać kakao i proszek do pieczenia.
* Dodawać na przemian mieszankę mączną i mleko do mieszanki jajecznej, ucierając.
* 3. Wylać powstałe ciasto do kwadratowej blachy o boku 20 cm, natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia.
* Piec 40 minut (sprawdzić patyczkiem).
* Zostawić ciasto w blasze na 5 minut, a potem przełożyć na druciany stojak do wystudzenia.
* 4. Aby przygotować polewę, włożyć czekoladę, masło i śmietanę do żaroodpornego naczynia.
* Postawić nad rondlem z gotującą się wodą.
* Podgrzewać, stale mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji.
* Zdjąć naczynie z rondla i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
* Posmarować wierzch i boki ciasta polewą i udekorować złotymi lub srebrnymi drażami.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par
HEDONISM
Regulamin