www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna
->
Ciasta
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
PRZYLACZ SIE -ZAREJESTRUJ SIE
----------------
PRZYLACZ SIE DO NAS
Nasze przepisy
----------------
Dania główne
Zupy
Potrawy wegetariańskie
Ryby i owoce morza
Ciasta
Ciastka , ciasteczka , mufinki ...
Desery
Sałatki i surówki
Przekąski
Dania szybkie i proste
Kuchnia malucha
Boże Narodzenie
Pieczywo
Napoje bezalkoholowe
Kawa
Zioła w kuchni
Alkohole
Święta
Wielkanoc
Thermomix
----------------
Thermomix - NAJMNIEJSZA KUCHNIA ŚWIATA
Przepisy na TM
Pogaduchy przy kawusi
----------------
Babskie pogaduchy
Kącik malucha
Zdrowie i uroda
Serwis rad i porad oraz ciekawostek.
Diety
Sztuka Dekoracji
Giełda przepisów
Forum "Smakosz"
----------------
Regulamin
Aktualności
Wasze propozycje i uwagi dotyczace forum
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Kruszynka
Wysłany: Sob 1:18, 21 Lis 2009
Temat postu: Babka piaskowa - zawsze się udaje
Babka piaskowa - zawsze się udaje
składniki
* 1 kostka margaryny lub masła 250 g
* 1 opakowanie cukru waniliowego
* 1 szklanka cukru
* kilka kropel aromatu np. waniliowego, migdałowego, cytrynowego albo pomarańczowego
* 4 całe jajka
* 3/4 szklanki mąki pszennej
* 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
* pół opakowania proszku do pieczenia
* cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Do miski wkładamy miękką margarynę, dodajemy cukier,
cukier waniliowy, kilka kropel aromatu i całość miksujemy.
2. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą,
a następnie przesiewamy przez sito (babka wtedy jest bardziej puszysta).
3. Ciągle miksując dodajemy po kilka łyżek mąki i po całym jednym jajku.
Utartą masę wlewamy do foremki na babkę, uprzednio wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.
4. Pieczemy w temperaturze około 180-190 stopni przez 45 minut. Po wystygnięciu babki, oprószamy ją cukrem pudrem.
Moj przepis lekko zmodyfikowany,
bo do połowy ciasta zostały dodane 2 łyżki kakao.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par
HEDONISM
Regulamin