www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna
->
Ciasta
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
PRZYLACZ SIE -ZAREJESTRUJ SIE
----------------
PRZYLACZ SIE DO NAS
Nasze przepisy
----------------
Dania główne
Zupy
Potrawy wegetariańskie
Ryby i owoce morza
Ciasta
Ciastka , ciasteczka , mufinki ...
Desery
Sałatki i surówki
Przekąski
Dania szybkie i proste
Kuchnia malucha
Boże Narodzenie
Pieczywo
Napoje bezalkoholowe
Kawa
Zioła w kuchni
Alkohole
Święta
Wielkanoc
Thermomix
----------------
Thermomix - NAJMNIEJSZA KUCHNIA ŚWIATA
Przepisy na TM
Pogaduchy przy kawusi
----------------
Babskie pogaduchy
Kącik malucha
Zdrowie i uroda
Serwis rad i porad oraz ciekawostek.
Diety
Sztuka Dekoracji
Giełda przepisów
Forum "Smakosz"
----------------
Regulamin
Aktualności
Wasze propozycje i uwagi dotyczace forum
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Kruszynka
Wysłany: Sob 1:29, 21 Lis 2009
Temat postu: Ciasto cytrynowe pyszne
Ciasto cytrynowe pyszne
Składniki
* Biszkopt:
* 5 jaj kurzych
* 5 łyżek cukru
* 5 łyżek mąki pszennej tortowej
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* Masa:
* 3 budynie śmietankowe
* 3 szklanki wody
* sok z 4 cytryn
* 1 szklanka cukru
* 1 kostka masła extra
* 3 żółtka
* 2 małe kubeczki śmietanki kremowej 30%
* 1 cukier waniliowy
* 1 łyżka cukru pudru
* 2 paczki herbatników prostokątnych
* czekolada gorzka
* Lukier:
* 1 szklanka cukru pudru
* kilka kropel soku z cytryny
* woda
* 1 łyżeczka mąki tortowej
Sposób przygotowania
1. Biszkopt:
2. oddzielić żółtka od białek (jajka nie mogą być zimne).
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno,dodawać powoli cukier i ubijać,
dodawać po jednym żółtku,ubijać.
3. proszek do pieczenia rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka lub wody i dodać do jajek,
dodać mąkę i delikatnie ale dokładnie wymieszać.
4. piec na prostokątnej blaszce w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok.20 minut.
5. wystudzić,ściąć cieniutką warstwę z góry i nasączyć wodą z cytryną i cukrem.
6. masa:
7. zmiksować 1 szkl wody,budynie i żółtka,dodać sok z cytryn i jeszcze chwilkę miksować.
8. zagotować 2 szkl wody z cukrem,wlać budyń i zagotować.
Wystudzić i utrzeć z masłem na puszystą masę.Wyłożyć na biszkopt.
9. ubić śmietankę,cukier waniliowy,cukier puder na sztywno.
Ubitą śmietanę wyłożyć na masę budyniową i wyrównać.
Wyłożyć herbatniki na śmietanę i polać lukrem.
10. całość posypać startą , gorzką czekoladą.
11. lukier:
12. cukier puder,mąkę wymieszać.Dodać sok z cytryny i wodę.
Wody dodać tyle żeby lukier nie był za rzadki.
13. utrzeć mocno aż lukier będzie miał kolor biały(nie przezroczysty)
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par
HEDONISM
Regulamin