www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna
->
Ciasta
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
PRZYLACZ SIE -ZAREJESTRUJ SIE
----------------
PRZYLACZ SIE DO NAS
Nasze przepisy
----------------
Dania główne
Zupy
Potrawy wegetariańskie
Ryby i owoce morza
Ciasta
Ciastka , ciasteczka , mufinki ...
Desery
Sałatki i surówki
Przekąski
Dania szybkie i proste
Kuchnia malucha
Boże Narodzenie
Pieczywo
Napoje bezalkoholowe
Kawa
Zioła w kuchni
Alkohole
Święta
Wielkanoc
Thermomix
----------------
Thermomix - NAJMNIEJSZA KUCHNIA ŚWIATA
Przepisy na TM
Pogaduchy przy kawusi
----------------
Babskie pogaduchy
Kącik malucha
Zdrowie i uroda
Serwis rad i porad oraz ciekawostek.
Diety
Sztuka Dekoracji
Giełda przepisów
Forum "Smakosz"
----------------
Regulamin
Aktualności
Wasze propozycje i uwagi dotyczace forum
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Kruszynka
Wysłany: Sob 1:42, 21 Lis 2009
Temat postu: Ciasto toffi
Ciasto toffi
składniki
* 1 1/2 paczki krakersów
* 3 paczki herbatników
* 4 żółtka
* 1 litr mleka
* 1 masło roślinne
* 1 szklanka mąki krupczatki
* 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego
* 1 gorzka czekolada
* 1/2 l śmietany kremówki
* 1 cukier waniliowy
* 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
1. Puszkę mleka gotujemy na małym ogniu 2-3 godz
2. 3 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru i masło roślinne zagotować.
3. Do gotującej się masy dodać dokładnie wymieszane mikserem-1szklankę mleka+1 szkalnkę mąki krupczatki +4 żółtka.
4. Mieszając gotować wszystko razem na małym ogniu przez chwilę, aż powstanie masa budyniowa.
5. Na brytwannie układamy herbatniki, na to wykładamy masę budyniową, na to układamy krakersy i wylewamy ugotowaną i przestudzoną masę toffi.
6. Znów układamy krakersy, a na nie wykładamy bitą śmietanę.
7. Śmiertanę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
8. Bitą śmietanę posypujemy startą gorzką czekoladą.
9. Ciasto robimy dzień przed spożyciem.
10. warstwy:
11. herbatniki
12. masa budyniowa
13. krakersy
14. masa toffi
15. krakersy
16. bita śmietana
17. starta czekolada
Zamiast krakersów można dać biszkopt.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par
HEDONISM
Regulamin