www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna
->
Desery
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
PRZYLACZ SIE -ZAREJESTRUJ SIE
----------------
PRZYLACZ SIE DO NAS
Nasze przepisy
----------------
Dania główne
Zupy
Potrawy wegetariańskie
Ryby i owoce morza
Ciasta
Ciastka , ciasteczka , mufinki ...
Desery
Sałatki i surówki
Przekąski
Dania szybkie i proste
Kuchnia malucha
Boże Narodzenie
Pieczywo
Napoje bezalkoholowe
Kawa
Zioła w kuchni
Alkohole
Święta
Wielkanoc
Thermomix
----------------
Thermomix - NAJMNIEJSZA KUCHNIA ŚWIATA
Przepisy na TM
Pogaduchy przy kawusi
----------------
Babskie pogaduchy
Kącik malucha
Zdrowie i uroda
Serwis rad i porad oraz ciekawostek.
Diety
Sztuka Dekoracji
Giełda przepisów
Forum "Smakosz"
----------------
Regulamin
Aktualności
Wasze propozycje i uwagi dotyczace forum
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
kokosek
Wysłany: Sob 21:58, 21 Lis 2009
Temat postu: Jabłka w karmelu
Jabłka w karmelu
Skladniki:
* 4 średnie jabłka
* mąka do obsypania
* 6 szklanek plus 1 łyżka oleju sezamowego
* 2/3 szklanki cukru
* 3 łyżeczki ziaren sezamowych
* woda z lodem do podania
Ciasto
* 2 roztrzepane jajka
* 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
* 1/2 szklanki mąki pszennej
* 1 łyżka oleju sezamowego
* nieco wody
Sposób przygotowania:
* Mąkę, jajka, wodę i 1 łyżkę oleju wyrobić na ciasto
jak na naleśniki.
* Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne i pokroić w kawałki
grubości 2,5 cm. Następnie oprószyć mąką,
zanurzać w cieście i natychmiast wkładać na patelnię
lub do garnka wypełnionego mocno rozgrzanym olejem (6 szklanek).
* Kiedy po minucie smażenia brzegi jabłek zmiękną i nabiorą
złotego koloru, wyjąć je z tłuszczu, odsączyć i odstawić.
Podgrzać ostrożnie cukier na złoty kolor,
a następnie dodać jabłka i szybko smażyć 1 minutę.
Dokładnie obtoczyć je w ziarnach sezamowych.
* Podawać na talerzu posmarowanym odrobiną oleju.
Jeśli jabłka szybko zanurzy się w lodowatej wodzie,
słodka skorupka stwardnieje.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par
HEDONISM
Regulamin