www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna
->
Kawa
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
PRZYLACZ SIE -ZAREJESTRUJ SIE
----------------
PRZYLACZ SIE DO NAS
Nasze przepisy
----------------
Dania główne
Zupy
Potrawy wegetariańskie
Ryby i owoce morza
Ciasta
Ciastka , ciasteczka , mufinki ...
Desery
Sałatki i surówki
Przekąski
Dania szybkie i proste
Kuchnia malucha
Boże Narodzenie
Pieczywo
Napoje bezalkoholowe
Kawa
Zioła w kuchni
Alkohole
Święta
Wielkanoc
Thermomix
----------------
Thermomix - NAJMNIEJSZA KUCHNIA ŚWIATA
Przepisy na TM
Pogaduchy przy kawusi
----------------
Babskie pogaduchy
Kącik malucha
Zdrowie i uroda
Serwis rad i porad oraz ciekawostek.
Diety
Sztuka Dekoracji
Giełda przepisów
Forum "Smakosz"
----------------
Regulamin
Aktualności
Wasze propozycje i uwagi dotyczace forum
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
ugotowany
Wysłany: Wto 13:32, 13 Paź 2015
Temat postu:
Ja podaję na filiżance, dla mnie najlepsza opcja
Basiaa
Wysłany: Pon 14:47, 27 Paź 2014
Temat postu: kawaa
Ja frappe ale latte robię tylko z rozpuszczalnej. I najczęściej piję kawę z mlekiem i do tego taki syrop klonowy
http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=2218
. Osobiście kupuję tylko ten z eko sklepu i świetnie zastępuje on zwykły cukier
trellson86
Wysłany: Śro 12:32, 10 Wrz 2014
Temat postu:
Ja piję tylko kawę z mlekiem. Najlepiej z ekspresu.
Kawę frappe można tylko zrobić z rozpuszczalnej kawy?
Gienia
Wysłany: Śro 10:02, 07 Maj 2014
Temat postu:
ja bez kawy nie wyobrażam siebie dnia
musi być i koniec
może słyszeliście coś na temat kawy Lavazzy Qualita Oro czytałam o tym na
http://www.horeca.pl/nowosci/
ale chciałam jeszcze zasięgnąć opinii
pozdrawiam
Tereska
Wysłany: Wto 13:05, 25 Mar 2014
Temat postu:
Zawsze chciałam być baristką i nauczyć się tak podawać kawę, ale jednak nie tędy droga
julkabyd
Wysłany: Czw 22:27, 02 Sty 2014
Temat postu: a jaki młynek do kawy?
Witam, dotąd piłam kawę rozpuszczalną. Przypomniałam sobie jednak smak i zapach z dzieciństwa kawy pitej przez rodziców: świeżo mielonej!
Spróbowałam mielić kawę w ręcznym młynku po mojej babci, ale wysiłek był zbyt wielki, mimo iż zapach pieścił zmysły bardzo długo. Szukałam dobrego młynka elektrycznego. Kupiłam raz w promocji w neonecie młynek, który spalił się po 3 miesiącach. W końcu kupiłam za 40zł młynek z serii feel maestro i mam go już 3 lata. Wiem, że kawa ziarnista jest droga, ale zapach świeżo zmielonej wynagradza ten wydatek i ponoć taka kawa jest najzdrowsza. Rozpuszczalna omijam szerokim łukiem.
Gienia
Wysłany: Pon 10:11, 23 Gru 2013
Temat postu:
Bo dawniej miała tylko pobudzać, a dzisiaj jest poniekąd sztuką
Kruszynka
Wysłany: Pią 13:02, 19 Lut 2010
Temat postu:
Znam takie osoby ,które nie lubialy kawy a w obecnej chwili to filiżanka na dzień to za mało
.
Przyczyna była forma pitej kawy przez nich.
Nikt kiedyś nie przypuszczał ze kawę można parzyć i pic na tyle sposobów
ewka2220
Wysłany: Pią 12:10, 19 Lut 2010
Temat postu:
witaj
właściwie zbytnio nie lubię kawy, ale jak już mam wybić to coś bardzo dobrego, marzy mi się jakiś super ekspres do kawy, chętnie wypiłabym teraz Cafe Macchiato.
DZieki za opisy jak podawać dobra kawkę.
Kruszynka
Wysłany: Nie 16:19, 22 Lis 2009
Temat postu: Kawa - jak podawać kawę?
Kawa - jak podawać kawę?
Czy wiesz, dlaczego filiżanka do espresso ma cylindryczny kształt albo w jaki sposób podaje się kawę po irlandzku?
Warto pamiętać, że kawa powinna być nie tylko dobrze przyrządzona,
ale również podana w pięknej oprawie.
Pochodzi z Etiopii, a w Europie pojawiła się około XVI wieku.
Dziś trudno wyobrazić sobie początek dnia bez świeżo zaparzonej, gorącej kawy.
Dynamizuje, aktywizuje, daje poczucie siły.
A przede wszystkim, dobrze przyrządzona i pięknie podana - cudownie smakuje.
Kawa, odwieczny twórca dobrego nastroju, to jeden z najczęściej pitych napojów na świecie,a ile kultur, tyle sposobów jej przyrządzania.
Włosi nie wyobrażają sobie początku dnia bez espresso, tak jak Francuzi śniadania bez dużej kawy na mleku.
Austriacy słyną z zamiłowania do odpoczynku przy filiżance tego magicznego napoju w klimatycznych wiedeńskich kawiarniach,
które prześcigają się w doborze składników i dodatków.
Cała sztuka picia kawy polega na tym, by się nią po prostu delektować,
również estetycznie, poprzez odpowiednie dobranie naczyń i filiżanek.
Co, jak i w czym?
Irish coffee
- podawana w specjalnych ceramicznych wysokich i wąskich kubkach z uszkiem lub w irlandzkich szklankach do whisky.
Do szklanki należy wlać nieco whisky i kawę, dodać brązowy cukier,
a na wierzch nałożyć bitą śmietanę utartą z kilkoma kroplami ekstraktu waniliowego.
Podawać natychmiast.
Café frappé
- podawana w wysokiej szklance, ze słomką.
Prosty sposób na kawę mrożoną -niewielka ilość bardzo mocnej kawy dopełniona zimnym mlekiem,
z dodatkiem bitej śmietany i gałką lodów waniliowych.
Kawa espresso
– mała, mocna kawa serwowana w małych filiżankach; drobno zmielone ziarna zaparzane są gorącą wodą pod ciśnieniem.
Klasyczna filiżanka do kawy espresso wykonana jest z porcelany o szczególnie grubych ściankach, utrzymujących temperaturę napoju,
a cylindryczny kształt tego naczynia ułatwia tworzenie się idealnej pianki na powierzchni kawy.
Kawa cappuccino
- podawana jest w filiżance, tak jak do espresso wykonanej z porcelany,
ale o wybrzuszonych ściankach. Gorące mleko dodawane do kawy tworzy na jej powierzchni delikatną piankę,
którą można posypać tartą czekoladą, kakao, wanilią lub cynamonem.
Cafe latte
– kawa ze spienionym mlekiem podawana w specjalnych, wysokich szklankach,
choć we Francji podawana jest w miseczkach, wraz z obowiązkowym croissantem.
Cafe Jamaica
– podawana w naczyniu podobnym do latte.
Składa się z esencjonalnej, gorącej kawy, Kahlua oraz rumu,
a wszystko przybiera się bita śmietaną i posypuje gałka muszkatołową.
Cafe Macchiato
- to napój mleczny, który powstaje w wyniku powolnego (delikatnie, po ściance) dolania kawy espresso do gorącego mleka,
pokrytego warstwą mlecznej piany. Przy prawidłowym przygotowaniu otrzymuje się trzy warstwy: na dole mleko,
po środku espresso, na górze piana.
Podawana jest w przezroczystej szklance z grubymi ściankami o pojemności ok. 250ml.
Ile rodzajów kawy, tyle sposobów jej przyrządzania.
Z mlekiem, śmietanką, alkoholem czy z sokiem z cytryny – ważne,
żeby poza niepowtarzalnym aromatem zwrócić uwagę na sposób jej podania.
Naczynia, w których serwujemy kawę powinny cieszyć oko, nie być banalne i zachęcić wyglądem.
Prawdopodobnie właśnie taki cel wytyczyli sobie smakosze tego napoju i projektanci nietuzinkowych wyrobów ze szkła,
porcelany i ceramiki – Altom.
W ofercie producenta znajdziemy zarówno klasyczne serwisy kawowe,
jak i nieszablonowe naczynia przeznaczone dla wyrafinowanych miłośników kawy.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par
HEDONISM
Regulamin