www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna
->
Ciastka , ciasteczka , mufinki ...
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
PRZYLACZ SIE -ZAREJESTRUJ SIE
----------------
PRZYLACZ SIE DO NAS
Nasze przepisy
----------------
Dania główne
Zupy
Potrawy wegetariańskie
Ryby i owoce morza
Ciasta
Ciastka , ciasteczka , mufinki ...
Desery
Sałatki i surówki
Przekąski
Dania szybkie i proste
Kuchnia malucha
Boże Narodzenie
Pieczywo
Napoje bezalkoholowe
Kawa
Zioła w kuchni
Alkohole
Święta
Wielkanoc
Thermomix
----------------
Thermomix - NAJMNIEJSZA KUCHNIA ŚWIATA
Przepisy na TM
Pogaduchy przy kawusi
----------------
Babskie pogaduchy
Kącik malucha
Zdrowie i uroda
Serwis rad i porad oraz ciekawostek.
Diety
Sztuka Dekoracji
Giełda przepisów
Forum "Smakosz"
----------------
Regulamin
Aktualności
Wasze propozycje i uwagi dotyczace forum
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Kruszynka
Wysłany: Pon 15:28, 23 Lis 2009
Temat postu: Maślane ciasteczka
Maślane ciasteczka
Składniki
* 2 szklanki maki (280g),
* 1 szklanka cukru (200g) - daje 100g cukru pudru i 100g krysztalu,
* 100g miękkiego masła,
* 1 jajo,
* 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
* 2 łyżki wódki,
* 1 łyżeczka aromatu rumowego lub waniliowego,
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
* pół łyżeczki soli,
* maka do posypania stolnicy,
* papier do pieczenia.
Opis przygotowania
Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym.
Make przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Cały czas ucierając, dodajemy jajo, a następnie 2 łyżki wódki i aromat.
Do zmiksowanych składników dodać make i sól, wyrobić ręką do otrzymania gładkiego ciasta.
Z ciasta formujemy kule, która owijamy w folie spożywczą i wkładamy na 20 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej maka powierzchni i wycinamy dowolne kształty.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i na papierze do pieczenia układamy ciastka, zachowując 5 mm odstęp miedzy nimi.
Pieczemy 12-15 minut, w zależności od piekarnika i od efektu jaki chcemy osiągnąć.
Krótsze pieczenie - ciastka będą jasne i miękkie, dłuższe pieczenie - ciastka ciemniejsze i dość twarde.
Ciasteczka są aromatyczne i smaczne.
Trzeba je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku,
aby nie chłonęły zapachów i wilgoci.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par
HEDONISM
Regulamin