www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna
->
Ciasta
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
PRZYLACZ SIE -ZAREJESTRUJ SIE
----------------
PRZYLACZ SIE DO NAS
Nasze przepisy
----------------
Dania główne
Zupy
Potrawy wegetariańskie
Ryby i owoce morza
Ciasta
Ciastka , ciasteczka , mufinki ...
Desery
Sałatki i surówki
Przekąski
Dania szybkie i proste
Kuchnia malucha
Boże Narodzenie
Pieczywo
Napoje bezalkoholowe
Kawa
Zioła w kuchni
Alkohole
Święta
Wielkanoc
Thermomix
----------------
Thermomix - NAJMNIEJSZA KUCHNIA ŚWIATA
Przepisy na TM
Pogaduchy przy kawusi
----------------
Babskie pogaduchy
Kącik malucha
Zdrowie i uroda
Serwis rad i porad oraz ciekawostek.
Diety
Sztuka Dekoracji
Giełda przepisów
Forum "Smakosz"
----------------
Regulamin
Aktualności
Wasze propozycje i uwagi dotyczace forum
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Kruszynka
Wysłany: Pią 23:37, 27 Lis 2009
Temat postu: Snikers
Snikers
Ciasto :
3 szklanki mąki
20 dkg margaryny
2 jajka
2 łyżeczki sody
3 łyżki miodu
Masa I :
gotowa masa krówkowa (kajmak) ew. słodzone mleko w puszce
Masa II :
20 dkg orzechów włoskich
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu
1/2 kostki margaryny
Masa III :
1 budyń śmietankowy z cukrem
1/3 kostki margaryny
Czas pieczenia: 3x15 minut
Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na 3 części .
Przygotować masę orzechową- rozpuścić margarynę z cukrem i miodem,
wrzucić orzechy i doprowadzić do wrzenia.
Mieszać , aż masa nieco zgęstnieje.
Placki wyłożyć na blaszkę , wyłożona pergaminem .
Na jeden z nich ( surowy) wylać masę orzechową ( gorącą) .
Piec każdy placek w nagrzanym piekarniku 160 stopni ok 15 minut .
Po upieczeniu placki zostawić do ostygnięcia.
W tym czasie zrobić krem budyniowy .
Ugotować budyń dodając 1/3 mleka mniej niż w przepisie .
Po ostygnięciu dodać margarynę i utrzeć na gładką masę .
Jeśli do przepisu używa się mleko skondensowane
- zamkniętą puszkę należy gotować w garnku z wodą z przez 2-3 godziny na małym ogniu .
Otrzymamy masę karmelową. Ostudzić puszkę i dopiero otworzyć .
Po wystudzeniu wszystkich składników należy połączyć placki w całość .
Pierwszy placek smarujemy masą karmelową.
Układamy drugi placek i smarujemy masą budyniową .
Na wierzch kładziemy ostatni placek z prażonymi orzechami .
Całość można polać gotową polewą czekoladową.
Smacznego
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par
HEDONISM
Regulamin