www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna
->
Ciastka , ciasteczka , mufinki ...
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
PRZYLACZ SIE -ZAREJESTRUJ SIE
----------------
PRZYLACZ SIE DO NAS
Nasze przepisy
----------------
Dania główne
Zupy
Potrawy wegetariańskie
Ryby i owoce morza
Ciasta
Ciastka , ciasteczka , mufinki ...
Desery
Sałatki i surówki
Przekąski
Dania szybkie i proste
Kuchnia malucha
Boże Narodzenie
Pieczywo
Napoje bezalkoholowe
Kawa
Zioła w kuchni
Alkohole
Święta
Wielkanoc
Thermomix
----------------
Thermomix - NAJMNIEJSZA KUCHNIA ŚWIATA
Przepisy na TM
Pogaduchy przy kawusi
----------------
Babskie pogaduchy
Kącik malucha
Zdrowie i uroda
Serwis rad i porad oraz ciekawostek.
Diety
Sztuka Dekoracji
Giełda przepisów
Forum "Smakosz"
----------------
Regulamin
Aktualności
Wasze propozycje i uwagi dotyczace forum
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Kruszynka
Wysłany: Wto 21:15, 08 Gru 2009
Temat postu: Pierniczki na choinkę
Pierniczki na choinkę
składniki
* 60 dag mąki pszennej
* 30 dag miodu pszczelego
* 15 dag cukru
* 3 jaja kurze całe
* op. przyprawy do piernika
* łyżeczka sody
* ew. pisaki do ciast, lukier, perełki lub wg uznania
Sposób przygotowania
1. Mąkę, cukier, sodę i przyprawę wymieszać.
2. wlać podrumieniony miód.
3. wbić dwa jaja i zagnieść na jednolite ciasto
4. przykryć ścierką i zostawić na 3-4 godziny
5. ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, wykrawać ciasteczka,
posmarować roztrzepanym jajkiem i piec ok 15 minut w temp 190.
6. uwaga jeśli ciasteczka mają zdobić choinkę należy zrobić w nich dziurki przed pieczeniem,
a w ostateczności od razu po wyjęciu z piekarnika,
gdy są jeszcze gorące.
Do robienia dziurek świetnie nadają się wykałaczki lub patyczki do szaszłyków.
Żeby pierniczki były mięciutkie na święta należy je upiec 2 tyg wcześniej, ponieważ muszą zmięknąć.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par
HEDONISM
Regulamin