www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna
->
Ciasta
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
PRZYLACZ SIE -ZAREJESTRUJ SIE
----------------
PRZYLACZ SIE DO NAS
Nasze przepisy
----------------
Dania główne
Zupy
Potrawy wegetariańskie
Ryby i owoce morza
Ciasta
Ciastka , ciasteczka , mufinki ...
Desery
Sałatki i surówki
Przekąski
Dania szybkie i proste
Kuchnia malucha
Boże Narodzenie
Pieczywo
Napoje bezalkoholowe
Kawa
Zioła w kuchni
Alkohole
Święta
Wielkanoc
Thermomix
----------------
Thermomix - NAJMNIEJSZA KUCHNIA ŚWIATA
Przepisy na TM
Pogaduchy przy kawusi
----------------
Babskie pogaduchy
Kącik malucha
Zdrowie i uroda
Serwis rad i porad oraz ciekawostek.
Diety
Sztuka Dekoracji
Giełda przepisów
Forum "Smakosz"
----------------
Regulamin
Aktualności
Wasze propozycje i uwagi dotyczace forum
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Kruszynka
Wysłany: Nie 20:14, 27 Gru 2009
Temat postu: Serniczek - zawsze wychodzi
Serniczek - zawsze wychodzi
Składniki
* 1 kostka tłuszczu
* 3 jajka
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 szklanki mąki
* 1/2 szklanki cukru
* 1 wiaderko 1 kg twarogu
* 4 jajka
* 1 szklanka cukru
* 1/2 szklanka oleju
* 1 1/2 szklanki mleka
* cukier waniliowy
* 1 budyń (waniliowy lub śmietankowy jak kto woli)
* 1 cytryna (sok + skórka)
Opis przygotowania
Zaczynamy od zrobienia ciasta :
kostkę tłuszczu rozpuszczamy i studzimy, gdy wystygnie dodajemy:
3 żółtka, proszek do pieczenia, 2 szklanki mąki i 1/2 szklanki cukru. Ugniatamy aż powstanie nam ciasto kruche.
Jak już mamy zrobione ciasto to wkładamy je do lodówki.
W tym czasie zrobimy masę serowa.
Do miski z miksera wkładamy twaróg i zaczynamy miksować dodając w tym czasie
4 jajka, szkl cukru, 1/2 szkl oleju, 1 1/2 szkl mleka, cukier waniliowy, budyń, sok z cytryny i starta z cytryny skórkę (jak ktoś lubi można dodać do tego bakalie np. rodzynki).
Gdy powstanie nam masa serowa (będzie ona wodnista ale tak ma być proszę się nie martwic)
wyciągamy ciasto z lodówki i dokładnie wykleić tortownice ciastem
( spód i brzegi do samej góry tak aby nam nie wypłynęła masa) wlać masę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 30-60 minut
(zależy od piekarnika nieraz może być dłużej bo masa nam musi zesztywnieć.... po 30 minutach zaglądamy)
gdy zobaczymy ze masa zaczyna sztywnieć zaczynamy ubijać pianę z 3 białek (które nam zostały od ciasta)
i 3/4 szklanki cukru (piana nie musi być bardzo sztywna) gdy masa już zesztywnieje wyciągamy ciasto i wylewamy na ciasto piane i pieczemy 20 minut.
Najlepiej ciasto trochę schłodzić wtedy jest jeszcze lepsze.
ŻYCZĘ SMACZNEGO
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par
HEDONISM
Regulamin