www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna
->
Ciasta
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
PRZYLACZ SIE -ZAREJESTRUJ SIE
----------------
PRZYLACZ SIE DO NAS
Nasze przepisy
----------------
Dania główne
Zupy
Potrawy wegetariańskie
Ryby i owoce morza
Ciasta
Ciastka , ciasteczka , mufinki ...
Desery
Sałatki i surówki
Przekąski
Dania szybkie i proste
Kuchnia malucha
Boże Narodzenie
Pieczywo
Napoje bezalkoholowe
Kawa
Zioła w kuchni
Alkohole
Święta
Wielkanoc
Thermomix
----------------
Thermomix - NAJMNIEJSZA KUCHNIA ŚWIATA
Przepisy na TM
Pogaduchy przy kawusi
----------------
Babskie pogaduchy
Kącik malucha
Zdrowie i uroda
Serwis rad i porad oraz ciekawostek.
Diety
Sztuka Dekoracji
Giełda przepisów
Forum "Smakosz"
----------------
Regulamin
Aktualności
Wasze propozycje i uwagi dotyczace forum
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Kruszynka
Wysłany: Nie 22:07, 10 Sty 2010
Temat postu: Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe
Składniki
* CIASTO
* 80 g mąki
* 80 g cukru pudru
* 20 g kakao
* 100 g masła
* 4 jajka
* 1 łyżka mąki do posypania
* MASA CZEKOLADOWA
* 100 g twardej czekolady
* 600 ml gęstej śmietany
* 50 g cukru
* POLEWA CZEKOLADOWA
* 150 g czekolady
* 75 g masła
* 30 g dżemu morelowego
Sposób przygotowania
1. 1
Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru, białka ubić na sztywną pianę z resztą cukru.
Dodać do utartych żółtek i delikatnie
2.
wymieszać z roztopionym masłem. Dodawać stopniowo mąki i kakao i wymieszać.
Blachę pokryć pergaminem posmarowanym masłem i wlać ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200° przez ok. 40 min.
Kiedy ciasto będzie gotowe, posypać jego górę mąką, wyjąć z blachy, usunąć papier i poczekać aż wystygnie.
Zimne ciasto przekroić poziomo na 2 części.
3. 2
Przygotować masę: zagotować i ostudzić gęstą śmietanę a następnie ubić ją z cukrem.
Czekoladę rozpuścić na małym ogniu.
Niewielką ilość ubitej śmietany wymieszać z ciepłą czekoladą.
Dodać pozostałą śmietanę i delikatnie wymieszać.
4. 3
Przygotować polewę: czekoladę skropić w naczyniu niewielką ilością wody, dodać masło i rozgrzać na parze.
Jedną warstwę ciasta pokryć dżemem i szybko oblać polewą.
Kiedy polewa wystygnie, pociąć tę warstwę na kwadraty 5 cm X 5 cm.
Na drugiej części rozsmarować masę czekoladową i poukładać na niej kwadraty.
Ciasto włożyć do lodówki i bardzo dobrze ochłodzić.
Przed podaniem kroić nożem moczonym w gorącej wodzie wzdłuż kwadratów.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par
HEDONISM
Regulamin