www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna
->
Ciasta
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
PRZYLACZ SIE -ZAREJESTRUJ SIE
----------------
PRZYLACZ SIE DO NAS
Nasze przepisy
----------------
Dania główne
Zupy
Potrawy wegetariańskie
Ryby i owoce morza
Ciasta
Ciastka , ciasteczka , mufinki ...
Desery
Sałatki i surówki
Przekąski
Dania szybkie i proste
Kuchnia malucha
Boże Narodzenie
Pieczywo
Napoje bezalkoholowe
Kawa
Zioła w kuchni
Alkohole
Święta
Wielkanoc
Thermomix
----------------
Thermomix - NAJMNIEJSZA KUCHNIA ŚWIATA
Przepisy na TM
Pogaduchy przy kawusi
----------------
Babskie pogaduchy
Kącik malucha
Zdrowie i uroda
Serwis rad i porad oraz ciekawostek.
Diety
Sztuka Dekoracji
Giełda przepisów
Forum "Smakosz"
----------------
Regulamin
Aktualności
Wasze propozycje i uwagi dotyczace forum
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Kruszynka
Wysłany: Nie 22:51, 10 Sty 2010
Temat postu: Ciasto francuskie z masą marcepanową
Ciasto francuskie z masą marcepanową
Składniki
* 120 g ciasta francuskiego (2 placki)
* 50 g cukru, 1 łyżeczka cynamonu
* 50 g masła
* szczypta soli
* 120 g mąki
* 50 g masy marcepanowej
* 3 jajka
* cukier puder
Sposób przygotowania
1. 1
Ciasto francuskie rozwałkować na na cukrze cynamonowym,
aby uzyskało podwójną długość i ułożyć na blasze stroną z cukrem cynamonowym do dołu.
2. 2
1/8 I wody wymieszanej z masłem i solą zagotować.
Dodać mąkę, mieszać tak długo, aż powstanie gładka masa, po czym zdjąć z ognia.
3. 3
Do masy dodać marcepan, dokładnie wyrobić i stopniowo dodawać do niej jajka, a następnie odstawić do schłodzenia.
Na warstwę ciasta francuskiego nałożyć warstwę masy marcepanowego.
Można ją nałożyć za pomocą rękawa cukierniczego.
4. 4
Ciasto z wierzchu oprószyć cukrem pudrem i piec w rozgrzanym piekarniku.
W trakcie pieczenia nie należy otwierać piekarnika.
5. 5
Upieczone ciasto ponownie lekko oprószyć cukrem pudrem i natychmiast podawać.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par
HEDONISM
Regulamin