www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna
->
Ciastka , ciasteczka , mufinki ...
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
PRZYLACZ SIE -ZAREJESTRUJ SIE
----------------
PRZYLACZ SIE DO NAS
Nasze przepisy
----------------
Dania główne
Zupy
Potrawy wegetariańskie
Ryby i owoce morza
Ciasta
Ciastka , ciasteczka , mufinki ...
Desery
Sałatki i surówki
Przekąski
Dania szybkie i proste
Kuchnia malucha
Boże Narodzenie
Pieczywo
Napoje bezalkoholowe
Kawa
Zioła w kuchni
Alkohole
Święta
Wielkanoc
Thermomix
----------------
Thermomix - NAJMNIEJSZA KUCHNIA ŚWIATA
Przepisy na TM
Pogaduchy przy kawusi
----------------
Babskie pogaduchy
Kącik malucha
Zdrowie i uroda
Serwis rad i porad oraz ciekawostek.
Diety
Sztuka Dekoracji
Giełda przepisów
Forum "Smakosz"
----------------
Regulamin
Aktualności
Wasze propozycje i uwagi dotyczace forum
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Kruszynka
Wysłany: Wto 20:26, 19 Sty 2010
Temat postu: Jagodzianki
Jagodzianki
50 dag maki
3 jajka
1/2szk cukru
5dag drozdzy
2 szk mleka
1/2 Kasi
cukier waniliowy lub aromat waniliowy
jagody świeże lub mrożone
Czas pieczenia: 30min w 180°
Mleko podgrzać lekko ale tak żeby nie było gorące.
Do drożdży dodać 2 łyżeczki cukru i rozetrzeć.
Wlać 1/2szk mleka i wsypać 2 łyżki maki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
W tym czasie utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym.
Dodac do maki wraz z rozczynem drożdżowym ,mlekiem i margaryna.
Dobrze wyrobić ,jeżeli ciasto jest zbyt twarde to można dodać mleka a jak zbyt rzadkie to trochę maki.
Dobrze wyrobione ciasto odstawić na ok 40 min do wyrośnięcia.
Następnie odkrajać nożem niewielkie kawałki ,
formować z nich okrągłe placki na których układać jagody
(można posłodzić wcześniej wedle uznania) i zlepiać na niewielkie bułeczki owalnego kształtu.
Bułki układać na wysmarowanej blaszce, smarować białkiem i odstawić na kolejne 15 min do wyrośnięcia.
Po upieczeniu można polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par
HEDONISM
Regulamin