www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna
->
Ciasta
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
PRZYLACZ SIE -ZAREJESTRUJ SIE
----------------
PRZYLACZ SIE DO NAS
Nasze przepisy
----------------
Dania główne
Zupy
Potrawy wegetariańskie
Ryby i owoce morza
Ciasta
Ciastka , ciasteczka , mufinki ...
Desery
Sałatki i surówki
Przekąski
Dania szybkie i proste
Kuchnia malucha
Boże Narodzenie
Pieczywo
Napoje bezalkoholowe
Kawa
Zioła w kuchni
Alkohole
Święta
Wielkanoc
Thermomix
----------------
Thermomix - NAJMNIEJSZA KUCHNIA ŚWIATA
Przepisy na TM
Pogaduchy przy kawusi
----------------
Babskie pogaduchy
Kącik malucha
Zdrowie i uroda
Serwis rad i porad oraz ciekawostek.
Diety
Sztuka Dekoracji
Giełda przepisów
Forum "Smakosz"
----------------
Regulamin
Aktualności
Wasze propozycje i uwagi dotyczace forum
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Kruszynka
Wysłany: Sob 23:15, 23 Sty 2010
Temat postu: Advocatowe ciasto na zimno
Advocatowe ciasto na zimno
Składniki na spód:
3 jajka,90g cukru,
70g mąki,
20g kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3 łyżki wody.
Do ozdobienia ciasta:
wafelki rurki z jednej strony oblane czekoladą (można je kupić w Biedronce jak i również w Lidlu).
Jajka mieszamy z wodą dodać cukier- miksujemy około 3 min. na wysokich obrotach,
na koniec dodać mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia.
Ciasto wylać do tortownicy ( 26cm) i piec 20 min w 200`C.
Po ostygnięciu ciasta układamy na nim wafelki dookoła
(na przemian raz z czekoladą na górze i na dole) przy samym brzegu formy.
Składniki na górę ciasta:
12 płatków żelatyny (ja użyłam w zamian 7 łyżeczek żelatyny w proszku),
100g miękkiego masła,
100g cukru pudru,
500ml ajerkoniaku,
500ml śmietany 30%.
Tu należy się trochę pospieszyć, robiąc parę rzeczy naraz.
5 łyżeczek czubatych żelatyny rozpuściłam w ciepłej wodzie
(jeśli używamy żelatynę w płatkach: 9 sztuk moczyć w małej ilości zimnej wody, a potem rozpuścić w małej ilości ciepłej wody).
Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę do tego dolewać powoli (tak aby się nie zważyła) 350ml ajerkoniaku oraz rozpuszczoną żelatynę.
Ubijamy bardzo szybko śmietanę, do niej wlewamy masę z ajerkoniakiem.
Wszystko wymieszać i wylać na przygotowany wcześniej spód ciasta w formie. Ciasto odstawiamy na 3 godziny.
Rozpuścić 2 łyżeczki żelatyny (lub 3 płatki) i wymieszać ją z pozostałymi 150ml ajerkoniaku, wylać na górę ciasta i pozostawić w lodówce na 2 godziny.
Można dodatkowo ozdobić np. czekoladą albo bitą śmietaną.
Ciasto robiłam dzień wcześniej i całą noc przeleżało w lodówce aby wszystko dobrze stężało.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par
HEDONISM
Regulamin