www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna
->
Ciasta
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
PRZYLACZ SIE -ZAREJESTRUJ SIE
----------------
PRZYLACZ SIE DO NAS
Nasze przepisy
----------------
Dania główne
Zupy
Potrawy wegetariańskie
Ryby i owoce morza
Ciasta
Ciastka , ciasteczka , mufinki ...
Desery
Sałatki i surówki
Przekąski
Dania szybkie i proste
Kuchnia malucha
Boże Narodzenie
Pieczywo
Napoje bezalkoholowe
Kawa
Zioła w kuchni
Alkohole
Święta
Wielkanoc
Thermomix
----------------
Thermomix - NAJMNIEJSZA KUCHNIA ŚWIATA
Przepisy na TM
Pogaduchy przy kawusi
----------------
Babskie pogaduchy
Kącik malucha
Zdrowie i uroda
Serwis rad i porad oraz ciekawostek.
Diety
Sztuka Dekoracji
Giełda przepisów
Forum "Smakosz"
----------------
Regulamin
Aktualności
Wasze propozycje i uwagi dotyczace forum
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Kruszynka
Wysłany: Pon 0:32, 25 Sty 2010
Temat postu: Tort orzechowy z bitą śmietaną
Tort orzechowy z bitą śmietaną
Składniki
* 200 g orzechów laskowych
* 175 g cukru pudru
* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
* 6 białek, szczypta soli
* 1/2+1/8 l śmietany (27-36%)
* 2 łyżki cukru
* 100 g cienkich płatków czekolady, kakao do posypania
Sposób przygotowania
1.
Orzechy uprażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, aż zaczną ładnie pachnieć.
Zawinąć w ścierkę i pocierając orzechy jeden o drugi zetrzeć skórkę. Zemleć w młynku.
2.
Przesiany cukier puder wymieszać z mąką ziemniaczaną i ze 150 g orzechów.
Tłuszczem posmarować 5 okrągłych kawałków papieru do pieczenia wielkości tortownicy,
oprószyć je mąką i ułożyć na blachach.
Białka ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę, dodać cukier puder wymieszany i orzechami.
Masę wyłożyć na przygotowane papiery i piec w piekarniku.
3.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. 2/3 śmietany wymieszać z 50 g zmielonych orzechów.
Tą masą natrzeć 4 upieczone i schłodzone bezy orzechowe, złożyć je i przykryć piątą bezą.
4.
Cały tort posmarować pozostałą ilością bitej śmietany, zaznaczyć na wierzchu tortu 12 kawałków.
Odstawić do schłodzenia. Udekorować bezpośrednio przed podaniem.
5.
Ubić 1/8 I śmietany, wycisnąć szprycką 12 różyczek, przybrać płatkami czekolady, oprószyć kakaem. Boki tortu udekorować płatkami czekolady.
Wspaniały tort, którego przygotowanie zabiera trochę czasu,
nie mniej jednak wkład pracy procentuje.
Jest pyszny zarówno świeży jak i lekko zmrożony.
Można go przygotować na parę dni przed przyjęciem.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par
HEDONISM
Regulamin