www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna
->
Ciasta
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
PRZYLACZ SIE -ZAREJESTRUJ SIE
----------------
PRZYLACZ SIE DO NAS
Nasze przepisy
----------------
Dania główne
Zupy
Potrawy wegetariańskie
Ryby i owoce morza
Ciasta
Ciastka , ciasteczka , mufinki ...
Desery
Sałatki i surówki
Przekąski
Dania szybkie i proste
Kuchnia malucha
Boże Narodzenie
Pieczywo
Napoje bezalkoholowe
Kawa
Zioła w kuchni
Alkohole
Święta
Wielkanoc
Thermomix
----------------
Thermomix - NAJMNIEJSZA KUCHNIA ŚWIATA
Przepisy na TM
Pogaduchy przy kawusi
----------------
Babskie pogaduchy
Kącik malucha
Zdrowie i uroda
Serwis rad i porad oraz ciekawostek.
Diety
Sztuka Dekoracji
Giełda przepisów
Forum "Smakosz"
----------------
Regulamin
Aktualności
Wasze propozycje i uwagi dotyczace forum
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Kruszynka
Wysłany: Wto 11:05, 26 Sty 2010
Temat postu: Ciasto maślane
Ciasto maślane
składniki
* 4 jajka
* 20 dag cukru
* 20 dag mąki
* 14 dag masła
* 1 mała torebka cukru waniliowego
sposób przygotowania
Oddziel białka od żółtek.
Upewnij się, że w białkach nie ma ani śladu żółtka.
Utrzyj mikserem masło z cukrem i żółtkami.
Dodaj przesianą mąkę, wymieszaj.
Następnie ubij pianę z białek i delikatnie połącz ją z ciastem.
Ciastem napełnij natłuszczoną i oprószoną mąką formę keksową.
Piecz godzinę w temp. 150-170°C.
Ciasto możesz dowolnie zmieniać.
Oto dwa sposoby:
1. Do surowego ciasta (przed upieczeniem) dodaj pokrojone na kawałeczki jabłko.
2. Do 1/3 surowego ciasta dodaj 2 łyżki kakao.
Do formy wlej najpierw jasne ciasto, potem ciemne i lekko przemieszaj obie warstwy widelcem.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par
HEDONISM
Regulamin